Erősítik a tudatos vásárlást

2020.07.02. 15:00

Zászlók jelzik majd a hazai termesztésű zöldséget és gyümölcsöt is az üzletekben

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján, újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium. A július 15-től érvényes szabályok értelmében ezentúl a juh-, a kecske- és a baromfihús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, a csomagolatlan zöldségeknél és gyümölcsöknél zászlóval kell jelölni a magyar terményeket.

Munkatársunktól

A sertéshús jelölése már januártól kötelező. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

2020. január 15. óta a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshús végső fogyasztónak történő értékesítésekor az állat származási helyét és ha eltérő, akkor a vágási helyét is jól látható módon fel kell tüntetni a kereskedelemben. Az előírás célja a lakosság korrekt tájékoztatása, hogy a különböző származású húsok egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek. A kezdeti botladozások után fel is tűntek ezek a jelölések az üzletekben, apró magyar zászlócskák lepték el a húsospultokat.

– A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, ezzel is segítve a lakosság tudatos és körültekintő vásárlását – fogalmazott közleményében Nagy István. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a jövőben a húsok esetében már a juh-, a kecske- és a baromfitermékeknél is kötelezően szerepeltetni kell a származási helyet.

A sertéshús jelölése már januártól kötelező. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A tárcavezető kifejtette: a csomagolatlanul értékesített, hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök mellett ezentúl magyar zászlót is láthatnak majd a vásárlók, egyéb esetben azonban továbbra is elegendő a szöveges tájékoztatás. Ki kell írni, melyik országból származik a pultra kitett portéka, és ha a bolt többfelől érkezett árut kínál, világosan el kell különíteni, melyik halom honnan érkezett. A kiírás lehet hagyományos, azaz „fizikai” vagy digitális, a magyar terméket legalább 5×3 centis zászlóval kell jelezni, és ez alól csak a helyi termelői piac a kivétel.

Az Agrárminisztérium hangsúlyozza, hogy a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a vásárlók számára segítse a tudatos választás lehetőségét, a kiváló minőségű magyar élelmiszerek egyértelmű megkülönböztetését a kínálatban. Van mire büszkének lenni a hazai termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában