A „barbárálló” betonnal dolgoznak

2020.08.14. 20:30

Köztérre szánt alkotások készülnek Vásárhelyen

Nehezen kezelhető, de könnyeddé varázsolható anyaggal, úgynevezett nano betonnal kísérleteznek ötödik éve Vásárhelyen, számos művész és egy helyi építőipari vállalat összefogásában. Hamarosan bemutatják az idei, köztérre szánt műveket.  

T. Sz.

 

A hagyományos, víz, homok, sóder és cement alkotta anyaggal kísérletezve, úgynevezett nano betonnal dolgoznak ismét a V. Hódmezővásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium visszatérő résztvevői a Csomiép Kft. közreműködésével.

– Az adalékanyaggal kikevert, kicsit tejfölszerű, folyékony massza igény szerint sűríthető, színezhető, de hozzáadható különböző méretű kőzet, bazalt, mészkő, márványzúzalék is – magyarázta a korábbi években készült tárgyak, díszítőelemek között Kiszely Mária belsőépítész a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ udvarán. Itt gyűlnek az évente megrendezett, mintegy kéthetes program alkotásai. Kiszely Mária a kísérleti szimpóziumról elmondta, hogy Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója külföldi útjain találkozott használati tárgyak alapanyagaként a betonnal. Ezzel a kíváncsisággal indult el Vásárhelyen a kísérleti szimpózium öt évvel ezelőtt.
– A szívügyem ez a kitűnő, tartós anyag: valamennyi elképzeléshez kitűnően alkalmazható, plasztikailag és színben is. Küzdeni kell vele, hiszen nehéz anyag, de egészen könnyeddé varázsolható. Miközben igazán tartós, úgy fogalmaznék, barbárálló, tehát köztéri tárgyak alapanyagaként kitűnő – összegezte a betonhoz fűződő gondolatait Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője, aki a Csomiép vezetőjével és művésztársaival közösen álmodta meg a szimpóziumot. Úgy fogalmazott: a betont a környezetben okosabban használhatnánk, erre szeretnék felhívni a figyelmet.

Az idei munkák közül elsőként Kiszely Mária köztéri alkotását helyezték el a kerámiaközpont udvarán. A csopaki mezítlábas sétaösvény ihlette meg az ő kaviccsal, bazalttörmelékkel, mulccsal és egyéb anyagokkal kevert beton sétányrészletét. A szimpózium további, köztérre szánt alkotását augusztus 19-én 11 órától mutatják be a kerámiaközpont udvarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában