Helyi közélet

2020.08.17. 14:20

Átalakulás előtt állnak az erdészetek

Tá­jékoztató kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a minisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel, hogy segítsék az érintettek felkészülését a magán-erdőgazdál­kodást érintő vál­­tozásokra.

K. A.

20200728 Csengele Móra fák a falu melletti erdőben, ma is a kirándulók kedvenc helye. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Je­­lentősen átalakul a magán-erdőgazdál­kodás szervezetrendszere a kö­vetkező években. A hazai ma­­gán­erdők csaknem kétharmada osztatlan közös tulajdonban van, és ez megnehezíti a stabil gazdálkodást. A terület 20 százalékán nincs erdőgazdálkodó, további 20 százalékán nem folytatnak érdemi munkát.

Ronthatja a helyzetet, hogy a magánerdők egynegyedén a gazdálkodás elavult jogcímen folyik, ám ezek a törvény átmeneti rendelkezése értelmében legfeljebb 2021 végéig maradhatnak érvényben. Januártól az erdőknél is egyszerűsödik az osztatlan közös tulajdon felszámolása, és új lehetőségekkel egészülnek ki a földhasználati jogcímek.

A magánerdőket – er­­dőgazdálkodási haszonbérlet, erdőgazdálkodási integráció és erdőkezelés jogcímeken – csak erdészeti szakmai vállalkozások használatába lehet adni. A kampányban készülnek kiadványokkal, valamint személyes és online csoportos tájékoztató fórumokat tartanak a szakmai szervezetek az érintetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában