A felújítás 80 százalékát is fedezheti

2020.08.11. 13:58

Elindult a Népi Építészeti Program pályázata – 500 ezertől 20 millió forintig terjedhet a támogatás összege

Lapunkban nyomon követjük a népi építészet olyan kincseinek sorsát, mint a szegedi napsugaras házak, vagy az apátfalvi faragott homlokzatok. Legutóbb a Hajós utcai romos napsugaras ház sorsával foglalkoztunk.

F.J.

20200615 Szeged História: Pálfy - Budinszki Endre főmérnök, városrendező. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: napsugaras ház a Nyíl utcában.

Fotó: Frank Yvette

Megírtuk: több lehetőség is van arra, hogy a tulajdonos pénzügyi segítséget kapjon a felújításhoz, állagmegóváshoz. Ezek egyike a Népi Építészeti Program, ami a műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló, épített örökség egyedi elemeinek megóvásához, veszély­elhárításához, részleges vagy teljes helyreállításához biztosít forrást.

Fotó: Frank Yvette Képen: napsugaras ház a Nyíl utcában.

Augusztustól már elérhető a „Né­pi építészeti pályázat szakmai előkészítésre és épületfelújításra”, amit a http://www.telekialapitvany.hu/nepi-epiteszeti-program/ internetes oldalon lehet benyújtani szeptember közepéig. Ugyanitt a részletes tájékoztató is megtalálható.

A vissza nem terítendő támogatás összege kérelmenként minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet. Ha természetes személyek vagy önkormányzatok pályáznak, a felmerülő összköltség legfeljebb 80, egyéb esetekben legfeljebb 50 százalékát támogatják. A döntésről a kérelmezőt írásban ér­­tesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában