Kísérleti Beton Szimpózium

2020.08.26. 19:10

Küzdelmes anyaggal kísérleteztek Vásárhelyen

Kísérleteztek laborüveggel, meglévő műanyag öntőformák helyett 3D-s nyomtatóval készített zsaluval vagy az alapanyag sajátos elegyével, a művészi kíváncsiságtól, inspirációtól függően. Ismét lezárult a vásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium.

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

.

Kerezsi Gyöngyi keramikusnak talán soha eszébe sem jut, hogy betonnal kísérletezzen, a vásárhelyi lehetőség mégis felkeltette művészi kíváncsiságát. A kezdeti ismerkedés után főként az foglalkoztatta, technikailag miként teheti szabadabbá az alkotás folyamatát, hogyan nyúlhat hozzá az anyaghoz a minimum egynapos kötési idő előtt. Idei munkájához, a férfi és női idoljaihoz a sóder, homok és cement sajátos elegyével próbálkozott, így a műanyag zsaluformát háromórányi várakozás után levehette a már szilárd, de még formálható betonról. Kerezsi Gyöngyi izgalmas kihívásnak tartja kísérleteit. Ez az impulzív, gyors művészi munka működésképtelen felkészültség, technikai fejlődés nélkül. A lendülethez gyakorolni, ügyesedni kell – mondja. Korábbi munkáihoz formaként használt már szemetes lapátot, dolgozott műanyag lavórral és csatornaidomokkal.

A tejfölszerű massza

A funkció és a művészet első pillantásra már akkor találkozott, amikor a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ részben lebetonozott udvarán elhelyezték a kísérleti szimpóziumon készült, köztérre szánt műveket. Míg a hagyományos, víz, homok, sóder és cement alkotta beton szétterül a kertben, a speciális anyagból készült alkotások szétszórva állnak az udvaron. A művészek adalékanyaggal kikevert, kicsit tejfölszerű, folyékony, de sűríthető, színezhető masszával dolgoztak, amihez hozzákeverhető különböző méretű kőzet, bazalt, mészkő, márványzúzalék is. A vásárhelyi Csomiép Kft. közreműködésével megrendezett V. Kísérleti Beton Szimpózium visszatérő résztvevői itt helyezték el műveiket.

Digitális kövületek

A lótuszlevelet formázó lépőkövek zöldre színezett betonból készültek, a növény mintázatát kézzel alakította Csala Zsuzsa, a makói születésű keramikusművész, aki lámpásokat és bonsai fa tartót is bemutatott a szimpóziumon. Haber Szilvia Ferenczy-­díjas keramikusművész már korábban is igen innovatív eszközöket választott: zsaluformáit 3D-s nyomtatóval gyártotta le, és abba öntötte a betont, így alkotva a digitális kövületek elnevezésű kisplasztikákat.

Laborüveg és beton

A betont speciális üveggel kombinált világító térelemeket készített ismét Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-­díjas érdemes művész, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője, aki a Csomiép Kft. vezetőjével és művésztársaival közösen álmodta meg a szimpóziumot. Úgy fogalmaz: a szívügye ez a kitűnő, tartós, számtalan művészeti elképzeléshez jól alkalmazható anyag. Küzdelmes ugyan a formázása, de kísérletezéssel, technikai felkészültséggel könnyedén alakítható, miközben megőrzi tartósságát. Szeretnék a köztéri használatára irányítani a figyelmet. Zsuzsa idén a Semmelweis Egyetemtől kapott laborüvegeket használ betonalkotásaihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában