Helyi közélet

2020.08.11. 10:36

Még nem érkezett kérelem a Kúriához a Szeviép-ügyben

Még ebben a félévben dönthet a Kúria arról, hogy hogyan folytatódjon a Szeviép-ügy, de egyelőre semmilyen jogorvoslati kérelem nem érkezett hozzájuk. A hosszú évek óta tartó büntetőper fellebbezések miatt kerül a Kúria elé.

Suki Zoltán

Tovább húzódik az amúgy is hosszú évek óta tartó Szeviép-­ügy, miután a harmadfokon el­­járó Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Já­­rás­­­bíróság elmarasztaló és a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét is a július 30-i tárgyalásán, és a másodfokú tárgyalás megismétléséről döntött – írtuk korábban. Arról azonban, hogy hogyan folytatódik tovább az ügy, még nem tudni, mert az ítélet ellen az ügyészég és a tárgyaláson jelenlévő vádlott is fellebbezett. Ez pedig azt jelenti, hogy az ügy a Kúria elé kerül. Ide azonban még nem érkeztek iratok.

– Az ön által említett ügyben felülvizsgálat, illetve fellebbezés vagy törvényesség érdekében benyújtott rendkívüli jogorvos­lat nem érkezett a Kúriára – mondta a Délmagyarországnak a Kúria sajtófőnöke. Erdei Krisztián hozzátette, hogy amennyiben érkezik ilyen, a Kúria azt az eljárásrendi szabályoknak megfelelően bírálja el, így a ha­táridők tekintetében is az általános szabályok vonatkoznak a felülvizsgálatra, fellebbezésre.

Előzmények:

Információink szerint – ha megérkeznek a jogorvoslati ké­­relmek – ebben a félévben dönthet a Kúria a folytatásról. Ez többféle lehet. Határozhat úgy, hogy a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla eljárásjogilag megalapozottan döntött, és akkor jöhet a megismételt másodfokú eljárás. Dönthet viszont úgy is, hogy a Pécsi Ítélőtábla nem csinált jól valamit, akkor viszont a harmadfokú eljárást kell megismételni.

A tíz éve húzódó Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat. A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére ke­rült nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás in­­dult ellene. Legalább ötszáz kisvállalkozót nem fizettek ki.

A Szeviép-károsultakról szóló sorozatunk korábbi cikkei:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában