Megtelnek a falvak is

2020.08.05. 14:23

Négyezren kérték megyénkben eddig babaváró támogatást

A járványhelyzet alatt könnyebbé tették a babaváró támogatás igénylését, így a gyerek születését követően is lehet kérni azt. A megyében tavaly július óta négyezernél is többen éltek már a lehetőséggel, de a csok segítségével is több száz ingatlan épült vagy újult meg megyeszerte.

Kiss Anna

A falvakat is újra élettel töltik meg a családok az állami támogatások hatására.

Fotó: Török János

Országosan már a százezret, megyénkben pedig a négyezret is átlépte azoknak a pároknak száma, akik igényelték a hitelintézeteknél a babaváró támogatást. Ez azt jelenti, hogy hazánkban legalább kétszázezer, míg a megyében nyolcezer fiatal kapott segítséget a családvédelmi akcióterv keretében.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt közölte a napokban, hogy a bankok országosan már 784 milliárd forint babaváró támogatást folyósítottak, 33 ezer esetben pedig már megszületett, vagy úton van a baba.

A falvakat is újra élettel töltik meg a családok az állami támogatások hatására.
Fotó: Török János

Változások a vírus miatt

Fontos információ a pároknak, hogy a járványhelyzet alatt könnyebbé tették az igénylést. Így augusztus 17-ig a gyerek születését követően is lehet kérni a támogatást, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek. Emellett a vírusos időszak előtt kötött szerződések esetén év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni.

Építkezés kedvezménnyel

Nemcsak a babaváró támogatást, hanem a családi otthon­teremtési kedvezményt, azaz csok-ot is sokan kihasználják. Öt évvel ezelőtt vezették be ezt a támogatási formát, azóta 145 ezer család vette igénybe az országban, vagyis a csok 600 ezer ember otthonteremtéséhez járult hozzá 455 milliárd forinttal. Új lakás vásárlásához 42 ezer, használt lakás vásárlásához 95 ezer, meglévő otthon bővítéséhez 8 ezer család kapott csokot.

Megtelnek a falvak

Lapunknak Balogh Róbert, a Harmónia Rezidencia Kft. vezetője korábban elmondta, a kihalni látszó falvakat újra élettel töltik meg a családok, amelyek az állami támogatások hatására ingatlanokat vásárolnak ott, és építkezésbe kezdenek.

A szakember szerint nem csupán a csok okozta a piac beindulását, hanem a támogatások összessége. Ráadásul idén január elsejétől akár 5 millió forintos áfa-visszatérítés is elérhető a kistelepülésen építkezők számára. Így a kistelepüléseken egy háromgyermekes család saját ingatlanának bővítése, korszerűsítése esetén akár több mint 10 millió forintos támogatással is számolhat.

Csongrád-Csanád megyében a családvédelmi akcióterv lehetőségeivel, vagyis a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a babaváró támogatással, a nagycsaládos autóvásárlási kedvezménnyel, valamint a jelzáloghitel-elengedéssel eddig összesen több mint 6 ezer 400-an éltek a legfrissebb adatok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában