26 évesen hunyt el

2020.09.07. 15:12

A Székely himnusz szegedi zeneszerzőjére emlékeztek

98 éve hunyt el Mihalik Kálmán.

Fotó: Török János

– Egy ilyen dal megkomponálása óriási segítség volt az erdélyi magyarságnak. Ennek a himnusznak a szerepe az, hogy a székely magyarságban megtartsa az identitástudatot. De nemcsak az Erdélyben élő magyarok, hanem az összmagyarság identitásának támpontja is – emelte ki Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa Szegeden vasárnap.

98 éve hunyt el Mihalik Kálmán.
Fotó: Török János

A Belvárosi temetőben emlékeztek meg Mihalik Kálmán orvos-zeneszerző halálának 98. évfordulóján a székely himnusz szegedi zeneszerzőjére, aki mindössze 26 évesen távozott az élők sorából, a tífusz vitte el. Kalmár Ferenc szerint elgondolkodtató, hogy a Trianon utáni években mi késztette arra ilyen fiatalon Mihalik Kálmánt, hogy Csanády György szövegéhez megkomponálja ezt a zenét, hiszen az ő generációja még mással foglalkozott akkoriban.

A Mihalik Kálmán Alapítvány által szervezett ünnepségen Gál Imre, az alapítvány elnöke elmondta, számtalan fontos esemény van, ami felett elsiklunk, és csak legyintünk rá, így pedig feledésbe merülnek. Szeretnék, ha Mihalik Kál­­mán halálának évfordulójával ez nem így történne, ezért tartották meg a megemlékezést a vírushelyzet ellenére is.

Kiemelte, elődeink először 1922-ben énekelték el a megzenésített dalt, de akkor még nem himnuszként, hanem zsoltárénekként, 2009-ben lett Székelyföld hivatalos himnusza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában