Gálával kezdi szombaton évadát a Szegedi Nemzeti Színház

2020.09.01. 13:24

Kezdődik az évad a Szegedi Nemzeti Színházban

Testhőmérséklet-ellenőrzés után, maszkban lehet csak belépni a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol szombaton az első előadással elindul az idei évad. Az új bemutatók mellett az elmaradt tavalyiak pótlását is betervezték, több mint hatszázan éltek eddig a jegy- és bérletcsere lehetőségével.

Munkatársunktól

Az évadnyitó társulati ülésen is már csak maszkban lehetett részt venni. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Évadnyitó társulati ülést tartottak kedden a Szegedi Nemzeti Színházban. Bár a teátrum hónapok óta nem fogadott nézőket, Barnák László főigazgató elmondta, folyamatos volt a munka az elmúlt időszakban is.

A színészek dolgoztak a szabadtéri előadásain és a rakparti programokon, emellett pedig felújítási munkálatok zajlottak. A próbatermet és a jegyirodát kifestették, a dorozsmai raktárt rendbe tették.

Augusztus 11-e óta azonban újra a régi menetrend szerint működik a színház: az 1984, a Sirály és a Turandot próbái elindultak, elkezdték a jegyértékesítést, szombaton pedig megtartják az első előadást is.

Pótolnak is

– Az első két hónapban az új bemutatók mellett 55 előadás pótlását is beterveztük. A bérlet- és jegycsere lehetőségével eddig több mint 600-an éltek, visszaváltást mindössze 255-en kértek – mesélte.

Az új évadban először a Köszönjük, Magyarország! Köszönjük, Szeged! című szolidaritási gálát láthatják azok, akik a koronavírus első hullámában is megfeszítve dolgoztak. Egészségügyi dolgozókat, önkormányzati hivatalnokokat, cégvezetőket hívott meg a színház erre az előadásra, hogy így köszönjék meg munkájukat, helytállásukat.

A későbbiekben látható lesz új bemutatóként a Padlás, a Chicago, a Black Comedy, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag és az Alföldi Róbert rendezésében színpadra kerülő Mária országa is. Az operatagozat három bemutatóval készül: a Tannhäuser, a Szöktetés a szerájból és a Turandot is látható lesz Szegeden, az opera beavató sorozat idei témájának pedig a Bohéméletet választották.

Az évadnyitó társulati ülésen is már csak maszkban lehetett részt venni. Fotó: Török János

A Parasztopera című produkció premierje tavasszal várható, amikor a korlátozások feloldása lehetővé teszi a közös munkát a határon túli kollégákkal. Az énekkari szólisták két egyfelvonásos darabot mutatnak majd be: a Tulipatan szigetét és a Dido és Aeneas-t. A Szegedi Kortárs Balett pedig a Blue és a Concerto című táncjátékot állítja színpadra.

Díjakat adtak át

Az évadnyitó ülésen bemutatták az új társulati tagokat, illetve átadták a jubileumi jutalmakat, amelyeket attól függetlenül évekig kiosztanak még, hogy a dolgozók közalkalmazottból alkalmazotti státusba kerültek. Barnák László megjegyezte: kormányzati és önkormányzati segítségnek köszönhetően némi fizetésemelést is végre tudtak hajtani, a szegedi színház dolgozói azonban még így is az országos átlag alatt keresnek. Két Pro-Theatro-díjat is kiosztottak, egyiket Iván László fül-orr-gégész egyetemi docens, a másikat pedig Szabó Károly produkciós osztályvezető kapta.

Új szabályok

A vírushelyzet miatt a látogatók számára is új szabályokat vezettek be: csak érintésmentes testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az épületbe, ahol kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselése. A szünetben pedig soronként engedik majd ki a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában