Utcai fórumon jelentették be

2020.09.10. 14:25

Nem teszik ki őket a lakásból, de megduplázódik a lakásbérleti díjuk

Hódmezővásárhelyen, a Dobó, Bibó és Janáki utcai önkormányzati bérlakásokban élők félnek a kilakoltatástól. Ennek veszélyét Hódmezővásárhely polgármestere a napokban egy ad hoc lakossági fórumon cáfolta.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A polgármesteri hivatal gyorshírszolgálata nevű közösségi oldal beszámolója szerint az ominózus utcai fórumon arról is beszélt Márki-Zay Péter, hogy idén jú­niusban rendeletet alkottak, amely szerint az önkormányzati ingatlanok kezelését a HVSZ Zrt. ingatlankezelő részlege vette át.

A Dobó, Bibó és Janáki utcai lakások bérlői közül a azok, akiknek az egy főre jutó jövedelme meghaladja a 71 ezer 250 forintot, elveszítik a szociális bérlakásra való jogosultságukat.
Fotó: Kovács Erika

A rendeletben az is áll, hogy ha a bérlakásokban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja a mindenkori nyugdíjminimum két és félszeresét, vagyis most a 71 ezer 250 forintot, megszűnik a szociális bérlakásra való jogosultságuk. Őket sem teszik ki a lakásokból, viszont a rendelet értelmében kétszeres havi bérleti díjat kell majd fizetniük. Ez sem nyugtatta meg a három utca lakásbérlőit.

– Félünk és bizonytalanságban élünk. Én is érintett vagyok. Ha duplájára emelik a bérleti díjamat, az havi 36 ezer forint lesz. Azt mondta a polgármester, hogy a piaci árhoz képest ez sem sok. Az lehet, de a jövedelmünkhöz képest igen. Meg kell nézni, milyenek ezek a lakások. Olyanok, mint a pusztulat – mondta egy lakos.

– Van, aki egyedül él, és 74 ezer körüli a nyugdíja. Akkor ő a miatt a 2750 forint mi­­att fizessen majdnem 40 ezres lakbért? Mire kifizeti a vizet és a villanyt is, tüzelőre, gyógyszerre és ennivalóra alig marad 10-15 ezer forintja – tette hozzá egy másik érintett lakos. Cseri Tamás, a Fidesz önkormányzati képviselője lapunk megkeresésére azt mondta, szerinte is igazságtalan lenne a duplázás, egyetért a bérlőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában