Emlékeket is őriznek Harangozó Imre fotói – csaknem negyven évig követte életüket

2020.10.04. 11:56

Csángók az Aranyszömben

A moldvai csángó magyar falvak és lakóinak életét bemutató fotókiállítás tekinthető meg a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban.

Munkatársunktól

Mórahalom 2020.10.01. Harangozó Imre fotókiállítás az Aranyszöm rendezvényházban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: kuklis István

„Napkeletre tekinték” címmel nyílt kiállítás Harangozó Imre Erdélyi Zsuzsanna-díjas néprajzkutató moldvai csángó magyar falvakban készített fényképfelvételeiből Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban.

– Harangozó Imre harminc éve alapította meg Újkígyóson az Ipolyi Arnold Népfőiskolát. Mi a lakiteleki népfőiskolán találkoztunk, ami azért fontos, mert jó példaként állnak előttünk a három évtizedes történetükkel – magyarázta Kovács-Tanács Istvánné, a mórahalmi Kapocs Népfőiskola alapítója, az Aranyszöm Rendezvényház közművelődési referense. Kovács-Tanács Istvánné személyesen is jól ismeri a fotós-néprajzkutatót, aki tizenéves kora óta jár Erdélybe, és igen hamar a táj és az emberek szerelmesévé vált.

– Nem csak a fotókon őrzi a hagyományos értékeket, Újkígyóson egész Magyarországon egyedülálló gyűjteménye látható csángó néprajzi emlékekből és használati tárgyakból – tette hozzá.

A Kapocs Népfőiskola szervezésében létrejött kiállításon Harangozó a moldvai csángó magyar falvakban készített fényképfelvételei tekinthetők meg. Ezeken a településeken mintegy 100 alkalommal járt. A tárlaton látható képeken a néprajzkutató igyekezett a legapróbb részletekre, hagyományra odafigyelni és azt átadni a közönségnek úgy, ahogyan valóban megjelenik a moldvai csángóknál.

Az elmúlt csaknem négy évtizedben járt Erdélyben, Moldvában és a Bánátban. Kutató-, feltáró- és gyűjtőmunkájának java részét teszi ki az itt élő nemzetrészek, töredékek megismerése, megismertetése.

Nagy kitartással gyűjti azokat a tárgyi és szellemi kincseinket, amelyek az enyészet sorsára jutnának. Számos könyv és ismeretterjesztő publikáció szerzője, televíziós, rádiós produkciók néprajzi szakértője és gyakori megszólalója.

Leginkább a szakrális néprajz kérdései foglalkoztatják. Ezen belül a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképe és hitvilága, de az alföldi pásztorok és földműves népünk hagyományvilágával, hitvilágával is behatóan foglalkozik. A kiállítás október 16-ig látogatható az Aranyszöm Rendezvényházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában