Nem csak krumplit pucolnak

2020.10.22. 17:04

Élesben gyakorolhatnak a pincér- és szakácstanulók

Az Art Hotel éttermének újranyitása alkalmával Goda Gábor séf motivált, fiatal szakközépiskolás tanulókat gyűjtött maga köré, akik egy hétig konyhafőnökök lehetnek annak minden felelősségével együtt.

Arany T. János

Goda Gábor séf mentorként irányítja a tanulók munkáját.

Fotó: Török János

– Ez nem napközi, itt komoly elvásárok vannak. El kell felejteni, hogy kisgyerekek, mi felnőttként kezeljük őket – mondta az Art Hotel Szeged éttermének konyhájában Goda Gábor, az étterem séfje, miközben három vendéglátó szakközépiskolás diákot instruált.

Goda Gábor séf mentorként irányítja a tanulók munkáját.
Fotó: Török János

Az Art Hotel éttermének újranyitásakor tehetséges diákokkal bővítették a csapatot, helyet és teret adva nekik ahhoz, hogy élesben szerezzenek tapasztalatokat. A mentor Goda Gábor séf, aki már eddig is sok fiatalnak segített a szakácsszakmát elsajátítani.

– Az oktatás a szívügyem. A vírushelyzet miatt sok időnk szabadult fel, ami tökéletes arra, hogy egy ide érkező diák átfogó képet kapjon a konyha teljes működéséről. Az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján mondhatom, nálunk magabiztosságot tudnak szerezni a tanulók – ma­­gyarázta a séf.

Életszerűen tanítják meg a vendéglátást a tanulóknak. Fotó: Török János

A szakközépiskolás tanulók egy hétig konyhafőnökök lehetnek, annak minden felelősségével együtt. Természetesen Gá­­­bor mentorként ott áll majd mellettük, hiszen tartani kell a négycsillagos szálloda étterméhez méltó színvonalat. A fiataloknak össze kell állítaniuk egy ebédmenüt: két levest, négy főételt és két tányérdesszertet. Ezután az árazástól a rendelés leadásán keresztül egészen az étel elkészítéséig minden munkafolyamatban részt vesznek, és a konyhai csapatnak is ők diktálják, mikor mit csináljanak.

A Szegedi Szakképzési Centrum Mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola több diákja is részt vesz a programban. A röszkei Stork Alex tizedikes, gyerekkora óta szeret sütni-­főzni, élvezi, hogy élesben próbálhatja ki magát. Az iskola igazgatója, Angyalné Kovács Anikó is dicsérte a közös kezdeményezést.

– A duális képzés előnye, hogy gyakorlatra tesznek szert a diákok a való életben. Az új rendszer vívmánya, hogy a gyakorlati képzőhely is részt vesz a vizsgáztatásban. Nem tételeket tanulnak főzni, hanem a szakmát tanulják meg. Óriási ötlet volt az Art Hotel részéről, hogy komplex módon, életszerűen tanítják meg a gyerekeknek a vendéglátást, nem állítják be őket egy hétre krumplit pucolni – magyarázta az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában