Támogatják a hungarikumok népszerűsítését – hangsúly a hagyományőrzésen

2020.10.05. 12:00

Értékünk a saját megyénk

A Hungarikum pályázatra benyújtott 425 kérelemből 360 nyert támogatást Csongrád-Csanád megyében. A nemzeti értékek népszerűsítésében hangsúlyos elem a hagyományőrzés és a fiatal generációk megszólítása.

T.Sz.

Szeged 2020.08.10. Pásztor utca 67 szám napsugaras ház Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

A hungarikum kifejezéssel a magyarságra jellemző tulajdonságokat, egyediségeket és különlegességeket, valamint a kiváló minőséget különböztetik meg. A jellegzetes élelmiszereken vagy világörökségi helyszíneken túl ide tartozik többek között az épített, kulturális és szellemi örökség, de a természetes környezeti javak, illetve a turizmus és a vendéglátás szellemi és anyagi értékei is. A hungarikummá nyilvánítás alulról építkező, többlépcsős folyamat, melyet bárki kezdeményezhet. Az értékgyűjtésbe immár 75 hungarikum és 175 kiemelkedő, illetve további tízezer nemzeti érték tartozik.

Kiemelkedő támogatás

Idén összesen csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő összeget nyerhettek a Hungarikum pályázaton résztvevők; a kormány az eredeti keretet nyolcszáz millió forint többletforrással egészítette ki. A többletforrásnak köszönhetően a befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást, többek között civil szervezetek, önkormányzatok, közművelődési intézmények, egyházi jogi személyek, külhoni szervezetek.

Tanulmányút a jutalom

Kisfilmeket, snitteket vár majd hamarosan a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat általános és középiskolásoknak szánt videópályázatára. A saját településeik értékeit bemutató legjobb anyagokat járásonkénti tanulmányúttal díjazzák. A megyei önkormányzat fő célja, hogy a megyei sajátosságokat, egyediséget hangsúlyozza: turisztikai jellegű promóciós videókat készítenek, a gasztroturisztikai értékekre, gyógy- és termálfürdőre, épített örökségre, természeti és kulturális értékekre koncentrálva.

napsugaras házak jövője

Ismét feltérképezzük a nagy szegedi árvíz után díszesebb paraszti stílusban épített napsugaras házakat, hogy megőrizzük történeti emléküket – mondta az elnyert támogatásról a szegedi Fatima Ház Alapítvány ügyvezetője, kuratóriumi elnöke, Kiss Erzsébet. Kérdésünkre a rájuk váró feladatot úgy összegezte: harminc körüli napsugaras ház lehet ma a városban. Többféle verzióról tudnak: az épületek egy részét felújították, de olyanról is hallottak, amelyet lebontottak. Ezért érzik fontosan az értékmentő összegzést. – Szeretnénk, ha maradandóan őriznénk ezeknek a kicsi házaknak az emlékét – mondta.

szentesi értékek

Őrzik Szentes múltjának értékeit, hogy a gyermekeink jövőjében is helyet kaphassanak – vallják a Márton Mária elnökségével működő, szintén támogatást nyert Szentesi Kistérségi Civil Televíziózásért Alapítvány tagjai. A térség kiemelkedő helyi jellegzetességeinek múltját, háttértörténetét szeretnék láttatni a készülő tizenhat ismeretterjesztő filmben, köztük olyanokat, mint a lecsófesztivál, a református eklézsia, a vasúttörténeti emlékpark, vagy az olimpiai tölgy.

A hímzett szegedi papucs

– A szegedi papucs életben tartása a célunk – foglalta össze Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A népszerű lábbelit helyi és országos rendezvényeken népszerűsítik, miközben például a megújított OKJ-s képzésbe beemelt szegedipapucskészítő-képzés szakmai tematikájának kidolgozása is jövőbeli feladataik egyike. A Hagyomány Házával közösen szervezett tanfolyamon már húszan végeztek, az Agórában összegyűlő papucshímző kör pedig három generációt összefog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában