Egészséges, ásványi anyagokban gazdag táplálék

2020.10.26. 07:56

Itt a gomba szezon, mutatjuk mit merjen a kosárba szedni

A gombától nem félni kell, hanem megismerni a fajtáit, így bátran szedhetjük és fogyaszthatjuk – mondta el Albert-Huszár Ferenc gombász. Azonban komoly gondunk lehet abból, ha nem tartjuk be az óvintézkedéseket.

Kiss Anna

Deszk – 2020.10.22. Gomba szedés szezonja Albert Huszár Ferenccel a település környékén. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A gomba finom és egészséges táplálék lehet, de ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen válhatunk gombamérgezés áldozatává, hiszen már kis mennyiségű mérges gomba elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki – erre hívta fel a figyelmet a napokban a közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Érdemes a lábunk elé nézni, mert igazi kincsekre bukkanhatunk túra közben. Fotó: Karnok Csaba

Kiderült, a gyomor- és bélrendszeri tünetek sokszor egy órán belül megjelennek, de egyes súlyos mérgezéseknél akár napok is eltelhetnek a gomba elfogyasztása után a tünetek megjelenéséig. A hosszú lappangási idő sajnos gyakran együtt jár a máj és a vese károsodásával, hiszen a méreg a tünetek jelentkezése előtt fejti ki szervkárosító hatását – figyelmeztettek.

Gombában gazdag vidék

Annak érdekében, hogy a fentiekben említett problémát elkerüljük, szakember segítségét kértük. Albert-Huszár Ferenccel, a Szegedi Gombász Egyesület tagjával Deszk határában barangoltunk, ahol egy esősebb nyár után akár 16 gombafajtát is fellelhetünk.

Ezúttal találtunk például nagy őzlábgombát, amiről azt kell tudni, hogy kígyóbőr mintás tönkje van, a gallérja fel-le csúsztatható, kalapja pedig pöttyös. Elmondta, az Alföldön sok ilyennel találkozni a réteken és az erdőkben, ez fogyasztható fajta, épp úgy, mint a rokona, a piruló őzláb, azonban a vörhenyes és rozsdás őzlábgombák már mérgezők, négyszer annyi méreg van bennük, mint a gyilkos galócában.

Fotó: Karnok Csaba

Találtunk még csiperkét, abból kétfélét is. A gombász ugyanis elmondta, hogy az ehető csiperke lemeze mindig rózsaszín, azonban le kell vágni a tönkből egy kicsit, és ha fehér marad, valamint az illata is kellemes, akkor alkalmas a fogyasztásra. Ha sárgulni kezd, az már a karbonszagú csiperke, ennek egyébként az illata is szúrós, ezt semmiképp se vigyük haza.

Csak megfelelő tudással

Volt még lilatönkű pereszke, szegfűgomba, fehér tarkógomba, márványos pereszke és gumós csiperke is. Albert-Huszár Ferenc kiemelte, fontos, hogy gombát szedni csakis az menjen, aki már rendelkezik némi tudással a gombafajokról, így biztosan el tudja dönteni, hogy ehető gombát tesz a kosárba. Ugyanis ha a nem ehető félékből teszünk az ehetők közé, akkor az egészet ki kell dobni, mert az ehetetlen törmeléke belehullhat az ehető lemezeibe, így már azt sem tudjuk elfogyasztani.

Megjegyezte, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szedtünk, akkor forduljunk bizalommal az egyesülethez, a legkönnyebben a Szegedi Gombász nevű facebook-oldalon keresztül lehet velük felvenni a kapcsolatot. Fontos, hogy mindig a tönkjével együtt szedjük le a gombát, ugyanis csak így tudnak segíteni a szakemberek az azonosításban.

Frissen kell fogyasztani

Elmondta azt is, hogy a gombákat a szedés után igyekezzünk frissen elfogyasztani, hiszen 2-3 napon belül megeszik a kukacok a hűtőben, vagy beköpik a legyek. Csakis 20 perces párolás után ehetők.

A deszki férfi hangsúlyozta, a gombától nem kell félni, hiszen tele van ásványi anyaggal és számos gyógyhatása ismert, éppen ezért inkább arra kell törekedni, hogy minél többen megismerkedjünk a fajtáival, és fogyasszuk azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában