A hajléktalanoknak is menniük kell

2020.10.09. 07:48

Jövőre kezdhetik bontani a romos épületeket az Állomás utcában – Galéria

Jövőre elkezdődhet a bontás az Állomás utca és a töltés közötti részen, ahol most rengeteg szemét és ürülék fogadja a romos épületek közé merészkedőt. Kivétel a Farkas László által kitakarított kis ház – a férfi elmondása szerint herbálosok és hajléktalanok járnak a területre.

Farkas Judit

Farkas László magának takarítja ki a korábban kiégett helyiséget.

Fotó: Török János

Az Állomás utca és a töltés közötti, botrányos állapotban lévő területtel és a Tiszai pályaudvarral már többször foglalkoztunk.

Mivel azt a hírt kaptuk, részleges bontások történtek – eltávolítottak ajtókat, ablakokat, nyilván azért, hogy ne lehessen bezárni az épületeket –, körülnéztünk a romok között. Vécének használt hangárt, darabokra tört üvegtáblákat láttunk, és rettenetes mennyiségű hulladékot. Az egyetlen kivételt az a korábban kiégett kis házikó jelenti, amit Farkas László takarított ki magának, és tett a lehetőségekhez képest otthonossá.

A környékre herbálosok és hajléktalanok járnak, eleinte megpróbáltak lopni tőle, mesélte az ötven év körüli férfi – de mindenkit elkergetett, azóta rend van, mármint körülötte. Ágya mellett könyveket, régi kis rádiót láttunk, az ablakban tisztára súrolt serpenyőket, a tiszta ruhák fogasokon lógtak. Lavórban mos, a ház előtt kis szabadtéri tűzhelyet épített téglákból. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai élelmiszerrel, meleg holmival segítik, de a telet nem fogja tudni az ajtó és ablak nélküli épületben tölteni. Szeretne munkát és szállást találni magának környékbeli tanyán, például állatgondozóként. Ennél nehezebb fizikai munkát sérve miatt nem tud vállalni.

A szolgálati lakások közül már csak egyben laknak: becsöngettünk, senki sem nyitott ajtót. Egy műhely is működik még a soron. Februárban írtuk, hogy a MÁV intézkedési tervet készített erre a területre a rongálók és illegális lakásfoglalók ellen. A MÁV kommunikációs osztályától megtudtuk: idén összesen 123 köbméter illegális hulladékot helyeztek el Szeged rendező pályaudvaron és a Tiszai pályaudvar környékén.

A sorozatos rongálások és önkényes lakásfoglalások felszámolása érdekében a MÁV Zrt. a részleges épületbontások, az illegális hulladék elszállítása és egyéb intézkedések mellett ütemtervet dolgoz ki az érintett területen lévő használaton kívüli épületek és építmények bontására. Terveik szerint a bontások 2021-ben kezdődhetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában