Lapu Margit a vádlottak padján

2020.10.18. 15:20

Megölték a szép Gabit

Először férfit kerestek, évekkel később mégis nőt tartóztattak le Feurer Károlyné, vagy ahogy az éjszakai életben ismerték, „a szép Gabi” meggyilkolása miatt. 1925 húsvéthétfőjén került kórházba átvágott torokkal, többé nem is tért magához. Lapu Margit tárgyalására öt évvel később berendelték szinte az összes rendőri felügyelet alatt álló nőt Szegedről. A Délmagyarország követte az ügyet, ami nem zárult megnyugtató megoldással.

Farkas Judit

Évekkel később vádolták meg Lapu Margitot a szegedi éjszakai pillangó, szép Gabi meggyilkolásával.

Forrás: DM

1925 húsvéthétfőjén véres gyilkosság történt a Török utca egy kétes hírű házában, a 7. szám alatt. Átvágott torokkal találták meg Feurer Károlynét, akit az éjszakai életben szép Gabinak neveztek, éjszakai pillangó volt. A lakást a tettes ki is rabolta.

A bűntett úgy derült ki, írta meg lapunk, hogy a háziasszonya hallotta, otthon tartózkodik egy vendég társaságában. Az áldozat nem halt meg rögtön. Bevitték a kórházba, de anélkül halt meg néhány nap múlva, hogy eszméletre tért volna, így nem tudta elárulni, ki támadta meg.

Sokáig férfit kerestek

Szép Gabi gyilkosaként sokáig egy férfit kerestek. „A rendőrség még azon az éjjelen több gyanús embert állított elő, de mindegyik alibit igazolt. Hosszú hónapok után holtpontra jutott a nyomozás (...). Pedig a háziasszony személyleírást is adott arról az emberről, aki Gabitól elment. (...) egy középtermetű, sálas, széles karimájú kalapot viselő férfi hagyta el utoljára Gabi szobáját.” A rend­őrség hiába rendezett hajtóvadászatot a titokzatos idegen után, az nem került elő.

Nem sokkal az eset után, május 29-én írta meg a Délmagyarország, hogy „A Török-utca után most a Somogyi-telepen akart egy ismeretlen gyilkos merényletet elkövetni egy leány ellen”. Légrádi Anna „rendőri felügyelet alatt álló nő” az esti órákban megismerkedett egy munkáskülsejű, harminc év körüli emberrel. Sok bort megittak, majd az ismeretlennel elindult kocsin Somogyi-­telepre, annak állítólagos lakására. Az ember erőszakossá vált, a nő menekült, miközben az újdonsült ismerős megpróbálta hátba szúrni egy zsebkéssel. Mire a nő rendőrt hívott, a támadó szőrén-szálán eltűnt.

Évekkel később vádolták meg Lapu Margitot a szegedi éjszakai pillangó, szép Gabi meggyilkolásával.
Fotó: DM

Lapu Margit, vagyis Miska

Úgy tűnt, már a második könnyűvérű nőt próbálta megölni egy titokzatos idegen – évekkel később azonban váratlan fordulat történt az ügyben. 1929 nyarán jelent meg lapunkban is a meglepő hír: az egyik „rendőri felügyelet alatt álló nő”, Farkas Júlia bejelentette a rendőrségen, a gyilkos nem férfi. Azt állította, Lapu Margit, a szép Gabi volt barátnője követte el a gyilkosságot és rabolta ki a lakást. A bejelentést tevő nő elmondta, hogy Lapu Margit, vagy másképp Miska férfiruhában szokta volt látogatásait tenni. Margitot a detektívek Pesten elfogták, és Szegedre vitték, a lány a vizsgálóbíró előtt tagadta bűnösségét, és „semmit sem akart tudni a vé­­res éjszakáról”.

Kétszer felmentették

Februárban tárgyalták az ügyet, szinte az összes rendőri felügyelet alatt álló nőt beidézték Szegedről. Lapu Margitot azonban bizonyítékok híján a vád alól felmentették. Az ügyész fellebbezett, 1930 májusában tartották a következő tárgyalást. A Török utcai gyilkosság aktái lapunk tanúsága szerint végül megoldatlanul zárultak le, a május 6-i tárgyaláson helyben hagyták a felmentő ítéletet. Továbbra is úgy látta a bíróság, hogy semmiféle bizonyíték nincs Lapu Margit bű­­nösségére. Nem derült ki, ki ölte meg az éjjeli pillangót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában