#kistelek

2020.10.24. 09:47

Országosan egyedülálló kegyeleti park készül

Elkezdődött az országban egyedülálló kegyeleti park építése Kisteleken. A múzeum épülete már áll, a kiállítandó helyi anyagot, temetkezési emlékeket továbbra is gyűjtik.

Imre Péter

Kistelek – 2020.10.19. Épül a Kegyeleti park épülete a temetővel szembe. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A nyár közepén számoltunk be először arról, hogy Kisteleken a temetővel szembeni régi sírkert helyén az országban egyedülálló tematikájú kegyeleti parkot alakítanak ki, az ötlettől a muzeológusok is lázba jöttek. A közbeszerzés sikeres volt. A kiválasztott kivitelező tereprendezéssel, a földmunkákkal kezdte a munkát a területen, azóta már áll a múzeum épülete. A projekt másik helyszínén, a vásártéren szabadtéri színpad és fogadóépület létesül majd – közölte érdeklődésünkre Vass Rozália projektmenedzser.

A régi, már több éve megszüntetett temető helyén TOP-os pályázatból, nettó 100 millió forintból épül a park és a múzeum. A turisztikai pályázatot 2017-ben nyújtotta be az önkormányzat, ezért az épület terveit kénytelenek voltak átszabni, mert az építőanyag­árak közben a duplájára emelkedtek. A belvároshoz közel fekvő üres területet, telket egyébként mindenképpen hasznosítani akarta a város, és a legjobban odaillőnek, a legillendőbbnek, a legkevésbé sértőnek a kegyeleti park tűnt.

A múzeumban helyet kap foglalkoztató, lesznek interaktív eszközök és helyi, kisteleki és környékbeli temetkezési emlékek – például temetési zászlók és imakönyvek –, amiket folyamatosan gyűjtenek, és továbbra is várják a felajánlásokat a 30/ 685-4551-es telefonszámon.

– A tulajdonjog megmarad, csak annyi történik, hogy a családi emlékeket, amiket kidobni sajnáltak, ott porosodtak a fiókok, szekrények mélyén, az érdeklődők megnézhetik – mondta megnyugtatásul Vass Rozália.

A nagy, a történelmi Magyarországot formázó, térképként „működő” szabadtéri ligetes, fás sétányon az érdeklődők megtekinthetik majd a Kárpát-medencében tájegységek szerint jellemző és gyakori sírjeleket. Igyekeznek eredetieket kiállítani, de biztosan lesznek korhű másolatok is. A kegyeleti park az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz vezető úton helyezkedik el, ezért a kistelekiek joggal bizakodnak abban, hogy látogatott lesz – vélekedett Vass Rozália. Ráadásul vele szemben található a jelenlegi temető, a műemlék Kócsó-kápolna és az izraelita sírkert. A projekt várhatóan 2021 áprilisában zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában