#óraátállítás

2020.10.25. 08:01

Ugye visszaállotta az órát Ön is?

K. A. R.

20191025 Győr Óraátállítás, Képen: Németh Tamás értékesítési vezető fotó: H Baranyai Edina HBE Kisalföld

Fotó: H. BARANYAI EDINA

Európában minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. A dátum mindig változik, idén október 25-én, vagyis most vasárnap kell hajnali három óráról két órára visszatekerni a mutatót. Ugyan a telefonjaink, a számítógépeink és az okosóráink maguktól átállnak, viszont ügyelnünk kell a karórákra, a régebbi ébresztőórákra, az autók időjelzőire, mert ezek automatikusan nem állnak át, emiatt akár kellemetlenségeink is lehetnek.

1980 óta van téli meg nyári időszámítás, energiamegtakarítási céllal vezették be. Ugyanakkor nem tudni, meddig tekergetjük még a mutatókat, hiszen tavaly az Európai Parlament úgy döntött, hogy eltörli 2021-től a tavaszi és az őszi óraállítást. Az uniós tagállamok dönthetnek, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják. A magyar kormány még nem döntött az ügyben.

A Magyar Alvás Szövetség szerint az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból. Mint írták, évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a téli időszámításnak felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában