Nemcsak a parlagfű káros

2020.10.30. 11:13

Webtérkép készül az inváziós növényekről + videó

Az agresszíven terjedő inváziós növényfajokról készítenek webtérképet az SZTE kutatói. Eddigi eredményeikről online előadásban számolnak be.

delmagyar.hu

Forrás: Pixabay

Selyemkóró, keskenylevelű ezüstfa, aranyvessző, gyalogakác, bálványfa, akác térbeli jelenlétét bemutató digitális térkép előállítását kezdték el a Szegedi Tudományegyetem geográfusai, geoinformatikusai, ökológusai és az Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei.

A zömében más kontinensről behurcolt vagy betelepített növények közül a parlagfű a legismertebb, de más invazív fajok pollenje is allergén hatású. Az inváziós növények elszaporodása az utóbbi években fokozódott az árterekben, s ennek következtében erősödött az árvizek kockázata – írja az SZTE közleményében.

A biológiai invázió rendkívül gyors folyamat és súlyos környezet- és természetvédelmi probléma – állítják a szakértők – melynek megoldására csak akkor van esélyük a természetvédelmi, árvízvédelmi és népegészségügyi szakembereknek, ha tisztán láthatják Magyarország inváziós fertőzöttségének mértékét, annak aktuális térbeli jellemzőit, ha azonosítani tudják a fertőzési gócpontokat, a fajok terjedési útvonalait, ezért is fontos a térkép elkészítése.

A földfelszíni adatokat műholdas és távérzékelési adatokkal, drónfelvételek térinformatikai elemzésével is kiegészítik. Emellett a természetjárókkal, és természetvédelmi civil szervezetekkel együttműködve közösségi – mobil applikációval – gyűjtött terepi adatokra is számítanak. Az SZTE és Agrártudományi Kutatóközpont szakemberi a vizsgált növényfajok elterjedését webtérképeken teszik majd elérhetővé minden érdeklődő számára.

A kutatók eddigi eredményeikről a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának holnapjáról elérhető online előadásban számolnak majd be 2020. november 12-én 18.10-18.30 óra között. Az előadás beharangozó, kedvcsináló előzetese alább megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában