Teszteltük a KSH kérdőívét

2020.11.21. 18:02

Akadnak még nehézségek, ezeket akarják kijavítani a rajtig – Teszteltük a KSH kérdőívét

A puding próbája az evés, a népszámlálási kérdőívé pedig a kitöltés. Így önkéntesként csatlakoztam a KSH civil tesztelőihez, és végigrágtam magam a próbaverzión. Van, ahol pörög, de még – érthetően – nincs minden kész.

Kovács András

Szeged – 2020.11.20. Próbanépszámlálást tart a KSH online, aminek a kitöltése körülbelül 50 perc. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A jövő évi népszámlálás kérdőívének fejlesztését támogató országos, reprezentatív felmérést indított a Központi Statisztikai Hivatal, 156 település 6000 háztartása kap célzottan levelet, amelyben a részvételre kérik a tesztben.

Ugyanakkor minden, a népszámlálás iránt érdeklődő embert arra buzdítanak, töltse ki a www.nepszamlalas2021.hu oldalon elérhető kérdőívet november 26-áig.

A tesztelés vizsgálja – egyebek mellett – a népszámlálási kérdőív kitöltésének átlagos idejét, a kérdések értelmezhetőségét, valamint információt szolgáltat a KSH-nak arról is, milyen digitális eszközöket használnak az emberek a kitöltés során. Kovács Marcell, a KSH projektvezetője hangsúlyozta, fontos nekik, hogy a jövő májusban kezdődő népszámláláshoz olyan online kérdőívet tudjanak fejleszteni, amely mindenkinek megkönnyíti az adatszolgáltatást. Szerinte a tesztelési kérdő­ívet átlagosan 30 perc alatt lehet kitölteni.

Próbanépszámlálást tart a KSH online, aminek a kitöltése körülbelül 50 perc.
Képen:
Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Nekem ennél többe került, kezdve azzal, hogy a regisztráció után meglehetősen sokára érkezett meg e-mailemre a belépési kód. Ez háromszor négy nagybetű, köztük kötőjellel, amit három különböző mezőbe kellett beírni – ilyen megoldással korábban még soha nem találkoztam.

Válaszoltam az első néhány kérdésre, majd kiléptem belőle a később folytatom opcióval. Nem sikerült ott folytatnom, ahol abbahagytam, de miután nem sokat haladtam előre, újrakezdtem.

Nemcsak magamra, családtagjaimra is kitöltöttem, az új név – feleség, gyerekek – felvétele azonban nem igazán egyszerű, egyik lányom majdnem lemaradt, de néhány oldalt visszamenve sikerült javítani a hibát.

Szabályos családként csodálkoztam, miért nem elég egyszer bepötyögnöm a gyermekeim születési időpontját, de lehet sok szabálytalan is...

Az már csak kötözködés, hogy miután beírtam, hogy én mikor költöztem jelenlegi lakhelyemre, majd ezt feleségemnél is megismételtem, az akkor három-, illetve hétéves gyermekeimre is be kellett írnom, hogy ugyanakkor költöztek, mint a szüleik. Voltak még apróságok, és a KSH is tudja, hogy ez még nincs kész, ezért a kérdőív végén tucatnyi lehetséges nehézség közül lehet kiválasztani azokat, amelyekkel a kitöltő szembesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában