Aktuális

2020.11.13. 10:23

Maszkviselés – Ezek a szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra

A biciklizők helyzete szabadidős és bizonyos keretek között versenysportként szerencsés: egyéni testmozgásként a tavaszi korlátozáskor is kifejezetten javasolták.

T. Sz.

Szegeden igen, Makón viszont nem kötelező maszkot viselni kerékpározás közben. FOTÓ: FRANK YVETTE

A jelenleg érvényes rendelet szerint a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri pályákon az olyan nem csoportos szabadidős tevékenység, mint például a futás, gyaloglás, ke­­rékpározás, megengedett, és a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Ez ugyanakkor nem vonatkozik a napi közlekedésre,

amennyiben a helyi városvezetés élt a rendelet adta jogával, és szigorított.

Botka László, Szeged polgármestere a város teljes belterületére elrendelt kö­­telező maszkviselési határozata tehát a kerékpáros közlekedésre is érvényes.

Szegeden igen, Makón viszont nem kötelező maszkot viselni kerékpározás
közben. FOTÓ: FRANK YVETTE

A rendelet betartását a szabálysértési törvény alapján a rendőrség és a honvédség ellenőrzi: kiróható pénzbírság 5 ezertől 500 ezer forintig. A maszk viselése tehát Szegeden csak sportoláskor nem kötelező kerékpáron.

Makón szintén kötelező lett a maszkviselés a közterületeken, ám vannak kivételek, ilyen például a biciklizés. Farkas Éva Erzsébet makói városvezető azonban hangsúlyozta, hogy a szerdán meghozott döntést két hét múlva felülvizsgálják, illetve azt is kérte, ahol csak lehet, használják a maszkot a lakosok.

A triatlonversenyek rendszeres indulója szerint hétköznapi közlekedéshez kényelmetlen lehet ugyan, de viselhető a maszk, ráadásul ilyenkor már sokan a beáramló hideg le­ve­­gő miatt egyébként is sálban tekernek.

A versenyszerűen sportolóknak az átlagtól eltérő engedményeket ad a rendelet, elengedve az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási korlátozást, amennyiben edzésről térnek haza vagy éppen edzésre tartanak a versenyzők. A sporttörvény szabályozza a versenyszerűen sportolók, azaz a versenyzők fogalmát, ami röviden összefoglalva a kerékpársportban az, akinek van versenyengedélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában