A levegő minősége is romlik

2020.11.10. 07:50

Nincs mese, megérkezett a szürke, borongós ősz

Egyhangú, szomorkás időjárásra számíthatunk egész héten: a párás, ködös, szürke napokon még a hőmérséklet se megy 10 fok fölé. Mivel szél sem fúj majd, valószínűleg a levegő minősége is romlik.

Munkatársunktól

Szeged 2020.11.09. megérkezett a hideg, ködös idõ fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A november általában jelentős változást hoz az időjárásban: miközben rohamosan csökken a nappalok hossza, növekszik a felhőzet és a ködhajlam. A hónap átlaghőmérséklete ráadásul csaknem 6 fokkal alacsonyabb az októberi értéknél. A változást most mi is megtapasztalhattuk, beköszöntött ugyanis a klasszikus csúnya őszvége. A borongós, párás, ködös időt ráadásul úgy tűnik, egész héten el kell viselnünk.

Tóth Tamás meteorológus lapunknak elmondta, bár kis eséllyel előfordulhat az ország bizonyos területein, hogy rövid időre felszakadozik a felhőzet és előbukkan a nap, a jellemző mégis az lesz, amit már hétfőn is láthattunk: szürkeség és hideg. Az ország legmagasabb hegyei azonban ködfelhőzet fölé magasodnak a következő napokban is, így a hegycsúcsokon sok lesz a napsütés.

– A hőmérséklet-ingadozás sem lesz nagy: a felhőzet miatt éjszaka nem hűl le nagyon a levegő, napközben pedig nem melegszik fel. Mindez azt jelenti, hogy a leghidegebb órákban kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet, napközben pedig 10 fok alatt – mondta. Csapadékra nem számítanak a meteorológusok, maximum gyenge szitálás fordulhat elő.

Mivel stabil anticiklon van felettünk, amely nem változtat helyzetén, a héten jelentős változásra nem is számíthatunk.

– Határozott légmozgás se lesz, ez a helyzet valószínűleg kedvezni fog a légszennyező anyagok feldúsulásának. Vagyis a levegő minőségének romlására lehet számítani – figyelmeztetett a szakember. Tegnap napközben egyébként még Szegeden nem volt gond a szálló por koncentrációjával: az országban a legalacsonyabb értékek között szerepeltek a nálunk mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában