Megelőzik a baleseteket

2020.11.06. 16:13

Őshonos növényt ültetnek a balesetveszélyes, túlkoros fák helyére

Megint megváltozik az újszegedi Tisza-part látképe, ezúttal a Laposról tűnik el húsz nagy nyárfa, az indok a dőlésveszély. A kivágott növényeket 40 fával pótolják, vág és telepít az Ativizig a Bertalan híd és a Tisza River között is.

Farkas Judit

Szeged, 20201105. Fakivágást terveznek a Belvárosi híd és a kalandpark között. 20 nagyobb fát vágnak ki és 40 õshonost ültetnek. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Márciusban tűntek el a hatalmas parti nyárfák az újszegedi Partfürdőről, akkor – megírtuk – 10-12 fát kellett kivágni balesetveszély miatt. Egy ma­tuzsálemi korú nyárfa ki is dőlt a 2019. szeptemberi nagy viharban, meg kellett előzni, hogy ágak szakadjanak, fák dőljenek a kempingezőkre.

A híd másik oldalán a Laposként ismert terület is közkedvelt a kirándulók, napozók körében: most a kalandpark és a Belvárosi híd közötti rész képe változik meg a Laposon az Ativizig tájékoztatása alapján. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság novemberben két, a vagyonkezelésében lévő, fával borított területen tervezi fahasználati munkák elvégzését Szeged belterületén. Az egyik érintett terület a Belvárosi híd és a Tisza-parti kalandpark közötti körülbelül 9250 négyzetméter nagyságú ingatlanrész.

Az itt található túlkoros és nagy méretű nemes nyárfákat eltávolítják, tudtuk meg az Ativizig tájékoztatójából, húsz darab fa jut erre a sorsra. A te­rület előkészítését követően 40 darab őshonos sorfát ültet majd el ott az igazgatóság. A munka elvégzését ugyanaz indokolja, mint ami a méteres átmérőjű nyárfák kivágását a Partfürdőn tavasszal: a fák rendkívül nagy dőlésveszélye.

A másik említett belterületi rész a Bertalan híd és a Tisza River úszómű között található erdőterület. Az elvégzendő munka ezen a részen csak a meg­­jelölt beteg, csúcsszáradt és dőlésveszélyes fákat érinti, derült ki. Ugyanitt most nincsenek fák egy körülbelül 1800 négyzetméteres területen, ahová az Ativizig a folyamatos erdőfelújítás érdekében őshonos, nagy méretű sor­­fákat tervez telepíteni. A munkálatok befejezéséig a lakosság megértését kérik, valamint, és ez nagyon fontos, a megjelölt területek látogatásának mellőzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában