Az ivartalanításért lobbiznak

2020.12.15. 09:11

Egyre több a kóbor kutya, országos programmal segítenének a problémán

A modern állatvédelemben, a kutyák és macskák ivartalanításában hisz a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány. Ovádi Péter, az októberben kinevezett állatvédelemért felelős miniszteri biztos is országos programot szeretne.

T. Sz.

20201202 Szeged örökbefogadásra váró kutyák a Tappancs Állatvédő Alapítvány telephelyén fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A szaporítótelepek felszámolása, az átfogó ivartalanítási program, a hosszú távú megelőzés és a kóbor állatok számának drasztikus csökkentése, az önkéntes állatvédelem és az ebrendészeti telepek működési rendezettsége mind gyakoribb téma. A civil szervezetek nem először hallatják hangjukat.

Ovádi Péter, az Nemzeti Ál­latvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a na­­pokban úgy fogalmazott:

az állatvédő egyesületek is megerősítették az ivartalanítási program fontosságát.

Az október elsején kinevezett miniszteri biztos jelezte, hogy az illegális szaporítók ellen is hatékonyabb fellépés szükséges, gyakran ugyanis éppen tőlük kerülnek ki a kóbor ebek. A közelmúltban tartott szakmai egyeztető fórumon az ebrendészeti telepek működésének felülvizsgálatáról szintén beszéltek. Ovádi Péter a hasonló fórumok tapasztalatait összegyűjtve hó­napokon belül a kormány elé terjeszt egy olyan javaslatcsomagot, ami hosszú évekre meghatározhatja az állatvédelmi feladatokat Magyarországon – írta az MTI. A miniszteri biztos szerint államilag minél nagyobb segítséggel kellene országosan megvalósítani egy átfogó ivartalanítási programot.

Összetett szakmai protokoll csökkenthetné az otthontalan állatok számát. Fotó: Kuklis István

Ami különösen fontos lehet, hiszen már ősszel újabb közeledő krízist emlegettek a hazai, korábban is teljes kapacitással működő menhelyeknél. A kóbor állatok, a nem várt szaporulatok számtalan településen okoznak gondot, növekszik az utcára kerülő, vagy már eleve ott született otthontalan állatok száma.

Az ivartalanításért kampányoló civil szervezetek mun­­kája ellenére sokan még mindig negatívan és nem megoldásként tekintenek az orvosi beavatkozásra

– fogalmazta meg akkor kérdésünkre Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének el­­nöke, egyben a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója.

Balogh Ernő szerint Ma­­gyar­­országon zömében a ci­­vilekre hárulnak a feladatok, de állatvédő bárki lehet, nem végzettséghez kötött. Itt egyebek mellett a karanténoztatás elmaradását említi. Főként ezért szorgalmazzák a szakmai protokollt, amelynek kidolgozását és betartatását is javasolták Ovádi Péternek. Nem elfeledve a külső segítség fontosságát a feltételek teljesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában