nem baleset miatt keletkezik a legtöbb tűzeset

2020.12.18. 07:44

Kéthetente kigyullad egy autó a megyében

Januártól mostanáig huszonkét autó gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében. A leggyakrabban a motortérben keletkezik tűz, és az is érdekes, hogy ütközéskor szinte alig kapnak lángra a járművek. A legtöbbször valamilyen műszaki hiba okozza a bajt.

Suki Zoltán

A leggyakrabban a motortérben keletkezik tűz, mint ennél a vásárhelyi esetnél is. Fotó: Donka Ferenc

Tűz keletkezett egy személy­autó motorterében Szegeden, a Bécsi körúton. Az esethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. A tűzben senki sem sérült meg.

Ezt a pár sort még szeptemberben írtuk meg, de persze nem ez volt az egyetlen járműtűz az idén Csongrád-Csanád megyében. Molnár Krisztina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a Délmagyarországnak elmondta, hogy januártól mostanáig huszonkét autó gyulladt ki, és az egyik tűzben egy ember meg is sérült, de másoknak nem esett bajuk.

A leggyakrabban a motortérben keletkezik tűz, mint ennél a vásárhelyi esetnél is.
Fotó: Donka Ferenc

Műszaki hiba okozza

A szóvivő arról is beszélt, hogy ütközéskor a gépkocsi nagyon ritkán gyullad ki, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni vagy égni.

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik.

A motortérben szivároghat az üzemanyag, s a sebességváltó, szervokormány mind motortüzet okozhat.

A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, kopás, a tömítések hiánya, tömítetlensége. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül beszerelt fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása vagy kiiktatása.

Probléma a dohányzás is az autóban.

Többször is előfordult már, hogy az ablakon kidobott még égő cigarettát visszafújta a menetszél az utastérbe.

Jól jön a poroltó

Ha valaki az utasfülkében égett szagot érez, és vékony füstcsíkot lát, azonnal álljon meg, és állítsa is le az autót. A motortérben keletkező tűznél csak akkor szabad felnyitni a motorháztetőt, ha kéznél van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék. Molnár Krisztina szerint meg lehet előzni a járműtüzeket, ha rendszeresen ellenőrzik a gépkocsit szervizben szakemberek.

Figyelni kell a hangokra

Vezetés közben figyelmi kell az autó hangjának változását vagy a kipufogócsövön távozó füstöt. A motortér felől felszálló füst egyébként nem mindig tüzet jelez, ugyanis az lehet a hűtőből származó gőz, egy elszakadt ékszíj, egy beszorult fékpofa, esetleg a túlmelegedett motor is. Ha azonban gyanús füstöt lát valaki, azonnal cselekedni kell, mivel a jármű zárt ablaka és ajtaja halálos veszélyt jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában