Krampuszelenes mozgalom 1943-ból

2020.12.05. 19:20

Mit hozott a Mikulás száz éve?

A Délmagyarország első évtizedeiben sem maradhatott ki lapunkból a gyerekek kedvence. Az első világháború alatt szomorkásan írtunk a Mikulásról, a harmincas években nem csak a gyerekeknek, felnőtteknek is ajánlott ajándékot lapunk. 1943-ból a háborús évek Mikulásait ismerhettük meg.

Farkas Judit

Osztálykép 1936-ból Mikulással és krampusszal. A krampuszt egy időre a "krampuszellenes mozgalom", a csokimikulást meg a háború tüntette el.

Forrás: Fortepan/Kővári Brigitta

A Mikulás a kicsiknek ünnep, a nagyoknak inkább jelentékeny kiadás – olvastuk, amikor fellapoztuk első évfolyamunk december 6-i számát. Az ironikus hangvételű kérdezz-felelekben arról tájékoztatták az olvasót, hogy „minden gyerek rossz bizonyos tekintetben és bizonyos mértékben s minden gyerek jó”, így aztán kitétetik velük a topánkát az ablakba, ajtó elé, és „az egyiket megtöltik cukorral, a másikat megtöltik nyírfáról való seprüvesszővel”. Így bánnak el „a kis gyerekkel és a nagy politikusokkal”.

Gyerekek ajándékkal és virgáccsal Miklós napján 1931-ben.
Fotó: Fortepan/Mészöly Leonóra

Apukához

1917-ben, az első világháború alatt nem azt várták, hogy hozzon valamit a Mikulás, inkább, hogy vigyen:

„Kicsik, nagyok kérünk: üres tarisznyádban vidd el örökre a háború krampuszát.”

Azt is megtudhattuk, hogyan készülnek a gyerekek: „Estefelé komoly munkába fognak a puha, gyermekkezek, (...) tisztítják a pici cipőcskéket, hogy Mikulás cukrot tegyen bele, ne virgácsot. Mert úgy érvényes az ablak közé tett cipőcske, ha fényesre van vikszolva s maga a gazdácskája tisztogatta meg.” A kívánságok között nem cukrot, diót, mogyorót említ a cikk.

„Súgd meg szegénykéknek, hogy visszatér apuka a frontról,

a fogságból te vezeted őket hosszú, hosszú sorban fehér hómezőkön.”

Osztálykép 1936-ból Mikulással és krampusszal. A krampuszt egy időre a „krampuszellenes mozgalom”, a csokimikulást meg a háború tüntette el.
Fotó: Fortepan/Kővári Brigitta

Ínség és bőség

Az 1929-es nagy gazdasági világválság első évében „A helyzet (...) olyan, hogy a 4-5 éves gyermek is informálva van a Mikulás csődjéről. Nem igen várt aranypapírba csomagolt finom csokoládékat, — de nem is kapott.”

„A praktikus Mikulás inkább olyan dolgot választott ki, aminek a háztartásban is hasznát lehet venni:

meleg szvettert, harisnyát, sapkát, cipőt és mindezt — részletre.” Nézzünk bőségesebb éveket: 1933-ból találtunk hirdetést 10, de 30 centis batyus csokimikulásról, mikulásdrazséról, „csokoládé töltött női vagy férfi cipőről”.

1936-ban arról állított össze cikket a Délmagyarország, hogy hol lehet jó „mikulási ajándékot” beszerezni, felnőttekre is gondoltak. „Hajász Bertalan Szent György ucca 4. sz. alatti csemegekereskedő cég mikulási csomagjaiban a gyerekek csokoládé desszerteket, a családfő márkás édes tokaji bort, a háziasszony zamatos kávét, teát, kitűnő rumot talál.”

Agyagcsizma

1941-ben „a csokoládé Mikulás helyét elfoglalta a papírmaséból, fából és ostyaárúból készült háborús-Mikulás alakja” – en­­nek ellenére a Kárász utcai csemegeüzletben annyiféle új­­donság várta édességből, likőrökből a vevőket, mintha nem is lenne háború.

1943-ban arról olvashattak a szegediek, „mióta ismét háborús fellegek tömörülnek Európa felett, Mikulás puttonya egyre szegényesebb lett.

„ A krampuszokat viszont nem a csokoládéhiány, hanem „egy Krampusz-ellenes mozgalom” tüntette el, amely „a démonokkal azonosította”.

A csokicsizmák agyagból készültek, édesség került ezekbe is, bár kimért szaloncukrot nem lehetett kapni. A csokimikulásokat egy ötletes boltos tejfölöspoharakból készített Mikulásokkal pótolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában