Tűzijátékmentes lesz a szilveszter

2020.12.26. 09:00

Nem csak petárdázni tilos, aki szabálytalankodik, sokat fizethet

Idén tilos a jellemzően szilveszteri pirotechnikai eszközök árusítása, az enyhébb kategóriájú, boltban egész évben kapható tűzijátékok felhasználása szintén. A rendelet megszegéséért 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

T. Sz.

20191229 Győr Tűzijátékok, petárdák vásárlása, biztonságos használatuk. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként idén tiltott bizonyos pirotechnikai termékek árusítása. A január 2-ig hatályos előírás azokra a hármas kategóriába sorolt, jellemzően szilveszteri termékekre vonatkozik, amelyeket korábban december 28. és 31. között, a kitelepült helyeken értékesítettek és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezték közterületi használatukat.

A kiadott közleményben emlékeztettek arra, hogy

petárda máskor sem árusítható és használható, de ezúttal az év végi időszakban hagyományosan engedélyezett tűzijáték szintén tiltott.

Az előírás megszegése akár 150 ezer forinttal büntethető. Az ORFK kérdésünkre úgy tájékoztatta lapunkat: a rendőrség a jogszabályok adta keretek között hajtja végre feladatait, a szükséges létszámú állománnyal lesz jelen a közterületeken az ünnepi időszakban.

Idén rendhagyó szabályok vonatkoznak szilveszterre, a tűzijáték használata is tiltott. Fotó: Csapó Balázs/MW

Az egyes és kettes kategóriájú, a 14 és 16 év felettieknek szánt eszközöket viszont 2003 óta egész évben bárki megvásárolhatja. Ezek a termékek alacsony kockázatúak, zajszintjük elhanyagolható és részben még beltéren sem problematikusak.

A december 16-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet vásárlásukat ugyan nem, de idei szilveszteri használatukat szintén tiltja.

– Nagy kihívás lesz az idei szilveszter, hiszen a kijárási tilalom az állatvédőkre is vonatkozik. Igaz, az önkéntes szolgálat igazolásával elkerülhetik a felelősségre vonást, mégis, a jelenlegi rendkívüli helyzetben, a körülmények nehezítik munkájukat – mondta kérdésünkre Balogh Ernő, a szegedi székhelyű Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke.

Ő arra kért mindenkit, most még jobban vigyázzon a kedvencére, mint a korábbi években. A szórakozni vágyóknak pedig azt hangsúlyozza, gondoljanak bele, ha mégis felrobbantanak egy tűzijátékot, azzal állatok életét veszélyeztetik.

Ezúttal az év végi időszakban hagyományosan engedélyezett tűzijáték szintén tiltott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában