Otthonra talált a gazdakör

2020.12.18. 14:25

Tavasszal nyithatják meg a közösség előtt a felújított székházat

Befejeződött a Csanád és Térsége Gazdakör Rákóczi utcai székházának felújítása Makón. Bár az épület egyelőre zárva van, a járványveszély elmúltával nemcsak termelőknek szóló rendezvényeknek ad majd otthont, hanem különböző közösségi programoknak is.

Munkatársunktól

Rá sem lehet ismerni a Csanád és Térsége Gazdakör Rákóczi utcai székházára: az épület homlokzatáról már nem hullik a vakolat, a falak nem vizesek, a tető is szép.

A Civil szervezetekre költötték a támogatást

Mint megírtuk, a makói önkormányzat nyert 400 millió forintot egy uniós pályázaton civil szervezetek épületeinek felújítására; ebből a pénzből alakítottak ki közösségi teret a Korona emeletén, illetve újították fel Makó-Rákos kultúrházat, és a gazdaköri székházat is – utóbbira 40 milliót költöttek.

Többet nem ázik be az épület

A munka indulásakor, márciusban a feladattal megbízott helybeli Szak-­­Ma Center Kft. ügyvezetője, Matuszka István azt mondta, elsőként a tetőt szeretnék rendbe hozni, hogy megszűnjön a beázás, aztán a falak szigetelése következik. A belső ajtókat-ablakokat, mivel ezek nagy értéket képviselnek, felújítják és megtartják.

Az udvarra néző nyílászárókat kicserélik, az utcai homlokzat kinézete viszont az újravakolás után is megmarad, csak az ablakok üvegeit cserélik ki.

A csaknem százesztendős gazdaköri székház homlokzata a felújítás után is megőrizte eredeti, hangulatos küllemét. Fotó: Szabó Imre

Mindez mostanra megvalósult – a sajtó képviselői erről a napokban akkor győződhettek meg, amikor a gazdák saját terményeikből összeállított adománycsomagjaikat adták át az Angyalsóhaj Alapítványnak, hogy ők továbbítsák rászoruló családoknak.

A makói gazdakör végre méltó otthonra talált

A ház persze egyelőre a járványhelyzet miatt üresen, lezárva áll, de tavasztól terveik szerint itt nemcsak saját rendezvényeiknek, de egyéb programoknak is helyet fognak adni. A makói gazdakör egyébként 2011-ben ala­kult helyi termelők közreműködésével, jelenleg 70 tagja van. Sok vándorlás után vásárolták meg jelenlegi székházukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában