Magányos ünnep a tanyákon

2020.12.25. 12:02

Van akire csak a tanyagondnok nyitja rá az ajtót – Juliska néninél és Bandi bácsinál jártunk

Juliska nénire és Bandi bácsira a mórahalmi tanyavilágban csak a tanyagondnok nyitja rá az ajtót a következő napokban. Sokan töltik egyedül az ünnepeket.

Arany T. János

Mórahalom – 2020.12.23. Karácsony egyedül a tanyán. Képen: Johnny küldte, ekkor: Ma, 13:33-kor Nógrádi András bácsi Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon nehezen – válaszolta arra kérdésünkre, hogyan telnek az ünnepek a mórahalmi tanyavilágban élő Nógrádi András. Bandi bácsi nem volt derűlátó, azt mondta szégyelli magát, mert fodrászhoz sem jutott el karácsony előtt.

Január másodikán leszek 74 éves, ha megérem. Borzasztó nehéz helyzetben vagyok, gyomromat lábamat műtötték, a másik meg sebes

– mutatta miután megkérdeztük tőle, hogy van. Egyedül tölti a karácsonyt, senkije sincs és egészségi állapota miatt amúgy sem tud menni sehova. Örült az alkalmi hallgatóságának, hosszasan beszélt egészségügyi állapotáról és anyagi helyzetéről is. Egyik sem rózsás.

Bandi bácsi idén is magányosan tölti a karácsonyt. Fotó: Karnok Csaba

Karácsonyfája sem lesz. – Minek ide ebbe a piszkos lakásba? Elsüllyedek szégyenemben. Nagyon bánt a helyzet, hogy ide jutottam. Lerobbantam, elszegényedtem, a családi életem meghiúsult – sóhajtott Bandi bácsi, aki egész életében földet művelt, a mezőgazdaságból élt, de mára üresen maradt a földje, nem tudta bevetni.

Az önkormányzattól kapott ajándékcsomagot, azt mondta, kár, hogy nincs ilyen adakozás minden hónapban. Búcsúzóul kávéval kínált, a kályha tetején melegedett a főzet. – Fogyassza el, ne hagyjon már cserben – kérlelte a fotós kollégát, aki megjegyezte, neki túl édes a kávé. Erre Bandi bácsi annyit mondott, csak egy kis kanállal tett bele, majd előhúzott egy leveseskanalat a szalvéták alól.

Papp Imréné házának bejárata előtt a zöldre festett falnak támasztva egy hólapát csillant meg a tavaszias napsütésben. Juliska nénit szenteste meglátogatják kelebiai rokonai, de egyébként ő is egyedül karácsonyozik. A halászlé és a sült hal pont a kedvence, de egyik sem kerül az asztalra.

Egyedül leszek szokás szerint karácsonykor is, úgy gondolom

– mondta, majd elsírta magát. Csütörtökön egy nagyobb fenyőágat díszít majd föl.

Juliska nénihez benéznek a rokonok, aztán ottmarad egyedül. Fotó: Karnok Csaba

Figyelnek rájuk

A mórahalmi tanyagondnokok naponta 35–40 tanyát, közel 60 embert keresnek fel, több mint 100 kilométert autóznak. Figyelemmel kísérik a gondozottak rendelkezésére álló tűzifát, ha kell, segítséget nyújtanak számukra a települési támogatási igény benyújtásában. A két ünnep között is felkeresik az egyedül élő, idős, beteg ellátottakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában