Diákokat vár a patinás iskola

2021.01.23. 16:00

Az erdészképzés legősibb fellegvára Magyarországon az ásotthalmi Bedő

Szakmát tanulhatnak és érettségi vizsgát tehetnek azok a diákok, akik a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba jelentkeznek továbbtanulásra. Ásotthalmon az erdészeti képzésnek pártalan hagyományai vannak.

Arany T. János

20210112 Ásotthalom Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Képen: Varga Márk Fotó: Török János DM Délmagyarország TJ

Fotó: Török János

A Bedő gyökerei 1883-ig nyúlnak vissza.

Ásotthalom az erdészképzés legősibb fellegvára Magyarországon. Az iskola tízhektáros parkban helyezkedik el, itt található a kollégium. Kollé­giumi elhelyezést minden diá­­kunk számára biztosítunk. Számos szakmai és szabadidős programot kínálunk a korcsolyázástól az úszáson át a szakkörökig

– kezdte az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázi­­um, Szakközépiskola és Kollégium bemutatását Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató, majd a képzési lehetőségekről beszélt.

A Bedő technikuma

A technikumon belül öt év alatt érettségi vizsgát lehet szerezni, illetve az ötödik év végén erdésztechnikus végzettséget erdőgazdálkodás szak­­mai iránnyal. A tizenkettedik évfolyam végén előrehozott érettségit lehet tenni magyarból, történelemből, illetve ma­tematikából.

A Bedőben öt év alatt érettségizhetnek és erdésztechnikus végzettséget is szerezhetnek. Archív fotó: Török János

A tizenharmadik évfolyam végén az angol nyelvű érettségivel, valamint a technikumi, szakmai vizsgával együtt technikusvégzettséggel és érettségivel hagyhatják el a diákok az iskolát. Kilencedik évfolyamtól ösztöndíjban részesülnek a tanulók. Tizenegyediktől az iskolában, vagy duális partnereknél teljesítik a szakmai gyakorlatot.

A szakképző évfolyam

A másik képzési forma a szakképző iskola, ami hároméves. A szakképző évfolyamon tanuló diákok szintén ösztöndíjat kapnak, ami tizedik osztálytól tanulószerződés vagy munkaszerződés lehet, ami magasabb összegű ösztöndíjat jelent. A harmadik év végén mindhárom szakmában szakmai vizsgát tesznek. Ha ezt sikeresen teljesítik, pályakezdési ösztöndíjban is részesülhetnek.

– Nálunk három szakmára lehet jelentkezni: a hagyományos erdőművelő fakitermelő, a gazda lovász szakma iránnyal, illetve a kertész szakképesítésre

– sorolta Andrésiné Ambrus Ildikó. Az erdőművelő fakitermelő szakirányon megtanulják az erdő ültetését, ápolását, nevelését és a kitermelését. Megtanulnak motorfűrészt kezelni, traktort vezetni, rakodógépet kezelni. Ezekkel a gép­kezelési jogosítványokkal akár önálló vállalkozóként is munkát vállalhatnak, vagy vállalkozást indíthatnak a szakmai végzettség megszerzését követően.

Várják a látogatókat

Akik ezeken a szakmákon gondolkodnak, és szívesen el­­látogatnának az iskolába, előre bejelentkezve a 62/291-522-es számon, vagy az iskola e-mail-címén, a járványügyi sza­­bályok betartásával megtehetik

– tette hozzá az igazgató.

Diákok mondták

Süli Kristóf 10/B: Azért szeretek ebbe az iskolába járni, mert a tanárok segítőkészek, jó fejek, jól el lehet velük beszélgetni. Az iskola rengeteg mindent kínál, a szakmásoknak rengeteg jogosítványt: traktor, motorfűrész, targonca. Jó a társaság, a kollégiumi kaja tökéletes, mindenben segít az iskola a vajdasági tanulóknak, például hogy a határtól az iskolába el tudjanak jutni. Én csak ajánlani tudom ezt az iskolát minden leendő diáknak.

Kuncz Salamon 10/B: Az iskolában jó a közösség, sok barátom van. Maga a hely is jó, a természetben van az iskola, szeretek reggel a felkelés után kinézni a kollégium ablakán, ahonnan az erdőt láthatom.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában