a megyei önkormányzat és az SZTE együttműküdése

2021.01.19. 17:25

Az önkormányzatok várják a hallgatókat

Gyakorlati képzésre várja a tervek szerint szeptembertől a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A jelentkező diákok a terület- és településfejlesztés területén szerezhetnek tapasztalatokat.

Koós Kata

Szeged, 20210119. Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat. Képen: Rovó László és Gémes László. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Január 19-én együttműködési megállapodást írt alá Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat épületében.

Rovó László, rektor és Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke kedden írta alá az együttműködési szerződét. Fotó: Frank Yvette

Feladatkör-változás

Egy újabb fejezetéhez érkezett a megyei önkormányzat és annak feladatköre – jelentette be Gémes László.

– Az önkormányzati feladatvállalás jó néhány év óta kicsit átszerveződött, a megyei önkormányzat feladatköre is 2013 óta a klasszikus intézményfenntartói feladatból átalakult egy terület- és településfejlesztési irányvonallá. Azóta az operatív programok előkészítésében és lebonyolításában volt szerepe a megyei önkormányzatnak, és a következő időszakban is a Versenyképes Magyarország Operatív Program előkészítésén dolgozunk.

Ehhez sok szakembert kell igénybe vennünk

– részletezte a megyei közgyűlés elnöke.

Hallgatók a terepen

A megyei önkormányzat mellett a települési önkormányzatok feladatköre is átrendeződött: a klasszikus intézményi fenntartói feladataik mellett a hangsúly a települések fejlesztésére helyeződött.

– Úgy gondoltuk, hogy az egyetemistáknak gyakorlati helyet kívánunk biztosítani a megyei önkormányzatnál, hiszen rengeteg kiváló szakember kerül ki az egyetemről.

Nálunk megismerkedhetnek a terület- és településfejlesztéssel, ki tudnak kerülni az önkormányzatokhoz, tisztába kerülnek a megyei települések fejlesztési terveivel, ezáltal hasznos és gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek ahhoz a lexikális tudáshoz, melyet az egyetemen kapnak – fogalmazott Gémes László.

Fontos lépcsőfok

Az együttműködés a gyakorlatban a tervek szerint szeptemberben indul majd, a megyei önkormányzat létszámkorlát nélkül várja a hallgatókat, akik

a szegedi egyetem bármely szakáról jelentkezhetnek a képzésre.

– A Szegedi Tudományegyetem egyik fő koncepciója, hogy számos területen fejlesztjük az oktatásunkat. A duális képzéssel a gyakorlati oktatás az egyik legfontosabb számunkra. A megyei önkormányzattal most kötött megállapodás különösen fontos lépcsőfok, hiszen látható, hogy a következő években igen komoly területfejlesztés várható, melyben egyetemünk mint a régió egyik legfőbb tudományos és oktatási központja, részt szeretne venni – mondta Rovó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában