még orvosok, gyógyszerészek is lehetnek

2021.01.10. 14:30

Erdésztechnikusi végzettséggel nagyon könnyű elhelyezkedni

A koronavírus miatt a legtöbb középiskola egyelőre maximum csak virtuálisan tud nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskolaválasztás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumot.

Timár Kriszta

Az erdésztechnikusok rendkívül keresettek a munkaerőpiacon. archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szegeden 1955 óta folyik erdészképzés, amelynek a kezdetek óta a József Attila sugárúti iskolaépület ad otthont. Az iskola je­­lenleg az Agrárminisztérium fenntartásában működik, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeként. Az itt ta­nuló diákok erdésztechnikus képesítést szereznek, amellyel kerületvezető erdészként vagy vadászként, illetve vadgazdálkodási társaságok munkatársaként tudnak elhelyezkedni.

– A technikumi képzés ta­valy némi változáson ment keresztül. Ennek értelmében az 5 éves képzés 4. évében a diákok maximum 3 közismereti tárgyból érettségiznek, 5. év végén pedig szakmai vizsgatárgyból és a választott angol vagy német idegen nyelvből – mondta el Máhig József igazgató.

Mint megjegyezte: diákjaik korszerű ismereteket kapnak, nem szakbarbárokat képeznek.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az agrár képzés mellett akár orvosi, gyógyszerészi vagy egyéb továbbtanulási irányt is választanak azok, akik diplomát szeretnének.

– Azonban ezek a fiatalok is az itt töltött idő alatt olyan szemléletet kapnak a környezettel való együttélésről, amely később az élet minden területén kamatoztatható – tette hoz­zá az igazgató.

Az erdésztechnikusok rendkívül keresettek a munkaerőpiacon.
archív Fotó: Karnok Csaba

A Kiss Ferenc Erdészeti Tech­­nikumnak saját konditer­­me van, amelyet a diákok szabadon használhatnak, il­letve a fiatalok 9. osztályban az íjászattal is megismerkednek. Az intézmény nem rendelkezik saját kollégiummal, de a fiúkat az Ady Endre, a lányokat pedig a Janikovszky Éva kollégiumban el tudják szállásolni. Az iskola szeptemberben két 9. osztályt indít. A szakmai tárgyakat már az első félévtől tanítják, heti 4 órában pedig szakmai gyakorlat is szerepel az órarendben.

– Emellett nyári gyakorlatra is küldjük a diákokat, és egyhetes tanulmányutat is szervezünk számukra minden évben a különböző területek gazdálkodási módjainak megismerésére

– sorolta Máhig József. Hangsúlyozta: az itt szerzett végzettséggel rendelkezők na­gyon keresettek a munkaerőpia­con, de akár környezet- vagy természetvédelmi irányban is el lehet vele helyezkedni.

– A felvételi során a központi írásbeli felvételi eredményét és a hozott pontokat vesszük figyelembe. A tapasztalatok szerint a bejutásra elsősorban azoknak van esélyük, akik első helyen jelölik meg az iskolánkat – mondta el az igazgató.

Az intézményben január 12-én nyílt napot tartanak, ahol az érdeklődők a járványügyi szabályok betartásával személyesen is megnézhetik az iskolát és tájékozódhatnak a képzésekről.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Akinek ez az időpont nem felel meg, a titkársággal egyeztetve egyéb napon is fo­­gadják az intézményben.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában