Szeged

2021.01.13. 14:00

Huszonegy szakmát kínál a Móravárosi iskola

A koronavírus-járvány az iskolaválasztás előtt járó nyolcadikosok szüleit és az intézményeket egyaránt nehéz helyzetbe hozta. A nyílt napokat csak online módon tudták megtartani, cikksorozatunkkal szeretnénk segítséget nyújtani a választáshoz. Ezúttal ismerjék meg a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolát, az „ezermesterek iskoláját”, amely küldetésének tekinti a szegedi szakképzés 136 éves hagyományainak továbbörökítését.

Tóth A. Péter

A tanulók korszerű laborokban és jól felszerelt tanműhelyekben sajátítják el a szakmai fogásokat.

Forrás: Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

Fotó: Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

A Szegedi Szakképzési Centrum legnagyobb tanulói létszámmal rendelkező intézménye a Móravárosi, amely két korábbi intézmény hagyományainak és értékeinek örököse. Egyedülállóan széles képzési kínálatot nyújtanak a fiatalok számára mind a technikumi, mind a szakképző iskolai képzésben.

– Iskolánk jelmondata: minden technika művészetté nemesedik a tudás legmagasabb fokán! Mottónk a széles képzési kínálaton kívül utal céljainkra is, nevezetesen hogy olyan szakembereket képezzünk, akik általános műveltségük mellett megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkeznek, és sikeres életpályát tudnak befutni. Duális képzésünk keretében 174 partnervállalkozás segít bennünket a szakmai munkában – vázolta a célokat Feketű Béla igazgató.

Huszonegy szakma

A megye legváltozatosabb kínálatából választhatnak a fiatalok, akiket felkészülésükben gyógypedagógusok, iskolapszichológus, iskolai szociális munkás, tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozások segítik.

A tanulók korszerű laborokban és jól felszerelt tanműhelyekben sajátítják el a szakmai fogásokat.
Fotó: Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola / Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

Kilenc ipari és szolgáltatási ágazat szakmáit oktatjuk az iskolában: épületgépészet, elektronika és elektrotechnika, építőipar, fa- és bútoripar, gépészet, kreatív ágazat, specializált gép- és járműgyártás, szépészet, vegyipar. A kilenc ágazatban összesen 21 szakma közül választhat, aki szakmát szeretne tanulni

– mondta Feketű Béla. Hozzátette, valamennyi szakma megszerezhető a felnőttek számára szervezett oktatás keretében is, és mivel a második szakma megszerzése ingyenes, nagy az érdeklődés ezek iránt a képzések iránt.

Ösztöndíj és munkabér

A pedagógusok azt vallják, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. Tény, hogy a mai munkaerőpiacon a szakmájára igényes szakmunkás komoly életpálya-építési és jövedelemszerzési lehetőségekkel rendelkezik.

A szakképző iskolában 1 éves, a technikumban 2 éves ágazati alapoktatást követően kezdik meg a diákok a választott szakma tanulását. Az ágazati alapoktatás gyakorlati része tanműhelyben folyik, ez idő alatt a tanulók ösztöndíjban részesülnek. Az ágazati alapvizsga után a szakirányú oktatás gyakorlati foglalkozásait szakképzési munkaszerződés keretében vállalkozásoknál töltik a diákok, ahol munkaszerződés alapján munkabért is kapnak.

A móravárosi intézmény nemzetközi kapcsolatépítő munkája példaértékű, lehetőséget biztosítanak a szakképző évfolyamokon tanulók és az oktatók számára, hogy szakmai gyakorlat és nyelvgyakorlás céljából külföldre utazzanak. Európa 21 országában tanulhatnak, többek között Finnországban, Franciaországban, Izlandon és Máltán.

Boldog Iskola a Móravárosi

– Boldog iskola címmel rendelkező intézményünkben a mindennapok része a projektszemléletű oktatás: a tanév projekthéttel kezdődik, és azzal is zárul, és a tanév közben is ilyen módon bővíthetik a tanulók ismereteiket. Az iskolai életet élménypedagógiai foglalkozások, papírszüret, karácsonyi játszóház, ökoiskolai és fogyasztói tudatosságra nevelő programok, tanulmányi versenyek színesítik – mondta az intézményvezető.

A tanulók korszerű laborokban és jól felszerelt tanműhelyekben sajátítják el a szakmai fogásokat. Fotó: Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában