Kis befektetés a védelemért

2021.01.08. 08:54

Ismét életet mentett egy szén-monoxid-érzékelő eszköz

Több ember életét is megmentette a napokban egy jól működő szén-monoxid-érzékelő Algyőn azzal, hogy időben jelezte a mérges gázt. Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság újra frissítette a jól működő érzékelők listáját.

S. Z.

20200108 Nagykanizsa Egy egész család veszett oda egy nagykanizsai szén-monoxid-mérgezésben. Fotó:

Forrás: MW

Fotó: Illusztráció / Bánkuti Sándor

Nem győzi hangsúlyozni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy mennyire fontos az, hogy legyen egy jól működő szén-monoxid-érzékelő a háztartásokban. Hogy igazuk van, bizonyítja egy hét eleji eset is, ami Csongrád-Csanád megyében történt. Hétfőn az esti órákban Algyőre riasztották a szegedi hivatásos tűzoltókat. Egy magánház fürdőszobájában jelzett be a szén-monoxid-érzékelő, amelynek köszönhetően senki sem sérült meg.

A tűzoltók műszerei is kimutatták a megemelkedett mérgezőgáz-koncentrációt a ház levegőjében. A gázszolgáltató a lakók biztonsága érdekében a hiba kijavításáig a fürdőszobai fogyasztót lekapcsolta a szolgáltatásról – írta a Délmagyarországnak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Ahhoz azonban, hogy maximum ez történjen, ha felbukkan a szén-monoxid, rendesen működő érzékelőre van szükség.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján rendszeresen frissíti a megfelelő és a nem megfelelő CO-érzékelők listáját.

Legutóbb december végén tették ezt meg. Akkor három új készülék használatát engedélyezték, így már 32 olyan szerepel ezen, amelyet nyugodtan meg lehet vásárolni, mert rendesen működik, azaz idejében jelzi, ha szén-monoxid kerül a levegőbe. Van viszont 32 olyan is, amelyik nem alkalmas arra, amire gyártották, ezért azokat ki is vonta a forgalomból a hatóság.

Az árakat ugyan nem tünteti fel a katasztrófavédelem, de egy rövid internetes keresés és néhány szaküzlet bejárása után kiderült, hogy a megfelelő készülékek között van olyan, amelyet már hatezer forint körül meg lehet vásárolni, de a legdrágább sem kerül pár tízezer forintnál többe.

A szén-monoxid-mérgezéseket legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, vízmelegítő okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában