Több százmilliós áfacsalással vádolták

2021.01.25. 15:41

Kijöhet a börtönből Joób Márton

A napokban kijöhet a börtönből a több százmilliós áfacsalással gyanúsított Joób Márton, mert nem kérte az ügyészség a letartóztatásának meghosszabbítását. Információink szerint bűnügyi felügyeletet rendelhetnek el nála, azaz valószínűleg a házát nem hagyhatja majd el.

Suki Zoltán

Fotós: Frank Yvette

Joób Márton kijöhet a börtönből. A héten jár le Botka László bizalmasának, a több százmilliós áfacsalással vádolt Joób Mártonnak a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">letartoztatása, amit eddig már kétszer is meghosszabbítottak. A Délmagyarország információi szerint azonban a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség nem kérte ennek meghosszabbítását, hanem enyhébb kényszerintézkedést javasolt. Így a korábbi MSZP-s képviselő bűnügyi felügyeletbe, azaz korábbi nevén házi őrizetbe kerülhet. Ez annál is valószínűbb, mert a bíróság ilyen esetekben nem dönthet az ügyészi javaslatnál súlyosabb kényszerintézkedésről. A döntést a napokban hozza meg a bíróság Kecskeméten.

Joób Mártont még július végén vették őrizetbe, és nem sokkal utána le is tartóztatták. A bíróság január 30-ig rendelte el a kényszerintézkedést Botka László bizalmasánál.

Joób Mártont még július végén vették őrizetbe, és nem sokkal utána le is tartóztatták.
Fotó: Frank Yvette/Archív / Délmagyarország

A megalapozott gyanú szerint Joób Márton egy olyan bűnszervezetet működtetett, ami 4 éven keresztül ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégeken keresztül több százmillió forint adót csalhatott el. A bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű cég, amelynek tulajdonosa Joób Márton, az ügyészség szerint valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

Az, hogy valami nincs rendben Joób Márton cégügyeivel, már tavaly előtt vi­­lágos lehetett. Akkor a szegedi Fidesz tartott sajtótájékoztatót, amin elmondták, hogy számlavásárlás miatt vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Joób és cé­­gei ellen, akkor házkutatást is tartottak.

Tápai Péter, a Fidesz helyi al­­elnöke akkor elmondta, hogy a Botka Lászlót támogató Összefogás Szegedért Egyesület ak­­kor még képviselőjelöltjének a vagyonnyilatkozata szerint két vállalkozásban van részesedése, az egyiknek a tulajdonosa is

Az önkormányzati választás után Joób Márton szociális tanácsnoki posztot kapott, illetve a Sport és Fürdők Kft. felügyelő bizottságába is bekerült. Miután letartóztatását augusztus végén újabb három hónappal meghosszabbították, a tanácsnoki és a felügyelőbizottsági tagságáról is lemondott, de a mandátumát megtartotta.

Ha szeretné a teljes történetet végigkövetni, kattintson az alábbi cikkekre:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában