Önkormányzatokat ellenőrzött az ÁSZ

2021.01.30. 09:30

Korrupció: Megyénket is ellenőrizte a számvevőszék

Ötös skálán átlagosan 4,6-ra értékelte a Csongrád-Csanád megyei önkormányzatok korrupció elleni védettségét pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében az Állami Számvevőszék. Szeged és Hódmezővásárhely 4-est kapott.

K. A.

Négyesre értékelte a megyei önkormányzat biztonságát a számvevőszék.

Fotó: Kuklis István (archív fotó)

Csongrád-Csanád megyében összesen 61 önkormányzat van, ezek gazdálkodási feladatait 41 hivatal látja el, a mostani ellen­őrzés 58 helyi önkormányzatra és 38 hivatalra terjedt ki. Szeged és Hódmezővásárhely, valamint a megyei önkormányzat, illetve hivatalaik értékelését a számvevőszék a 66 legnagyobb önkormányzat értékelését külön összegző jelentésében használta fel. Egyébként mindhárom 4-es osztályzatot kapott a korrupció elleni védekezésből, ami alatta van a 4,6-os megyei átlagnak.

Megyénkben 24 önkormányzatnál és 22 hivatalnál a polgármester, illetve a jegyző eleget tett a kontrollok alapvető feltételeit jelentő szabályozási kötelezettségének.

További három polgármester és 16 jegyző pedig – az ÁSZ jelzésének figyelembevételével – már az ellenőrzés ideje alatt tett érdemi javító intézkedéseket.

A számvevőszék 15 önkormányzat polgármesterének, valamint jegyzőjének „saját felelős vezetői magatartása körében a 2021. évre vonatkozóan további előrelépési lehetőséget biztosít a csalásmentes környezet kiépítése érdekében”. Ezek között vannak olyanok is, akik néhány szükséges intézkedést már az ellenőrzés időszakában megtettek.

Négyesre értékelte a megyei önkormányzat biztonságát a számvevőszék.
Fotó: Kuklis István (archív fotó)

Csongrád-Csanád megyében két önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn, ezeknél új, kiterjedtebb vizsgálat indokolt.

Az ellenőrzések eredménye, valamint az adatszolgáltatás és a figyelemfelhívásokra történt intézkedések kockázati értékelésének figyelembevételével a Csongrád-Csanád megyei települési önkormányzatok és hivatalok integritása 4,6 átlagos osztályzatot ért el a korrupció elleni védekezésben.

Leggyengébb, hármas vagy annál is rosszabb „jegyet” a domaszéki, a csengelei, illetve a mártélyi és a kiszombori önkormányzat kapott.

Azoknál a legnagyobb kockázatú önkormányzatoknál, valamint a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál, amelyeknél rendszerszintű – önmaguk által nem kezelt – kockázatot azonosított az ÁSZ, új, részletes ellenőrzés válik indokolttá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában