A tisza-maros sétányon válnak meg holmijaiktól

2021.01.14. 10:41

Migránsok szemete borítja be a szegedi árteret – Fotók

Sátrakat, gumicsizmákat, alsóneműket hagynak hátra a migránsok a Tisza-Maros sétányon. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a számuk az ártéri területen, így most nem a vandálok, hanem ők okoznak problémát. A hulladék ugyanis ismét ellepte a sokak által kedvelt újszegedi kirándulóhelyet.

Munkatársunktól

Az újszegedi sétányon szabadulnak meg felesleges holmijaiktól a migránsok. Fotó: Kuklis István

Migránsok szemete rondítja azt a területet, melyért hatalmas összefogás indult tavaly nyár végén. Akkor még a Rotary Tanösvény nevet viselte szegedi ártéri terület. Mint akkor többször megírtuk, megálmodója és gondozója, Farkas András megelégelte, hogy a területet folyamatosan vandálok dúlják szét és rengeteg szemetet hagynak maguk után, amelyet többnyire egyedül gyűjtött össze.

Bejelentette, hogy felhagy a terület karbantartásával és korábbi nevét is elvették az ösvénytől. A hírre azonban hatalmas összefogás indult meg: az immár Tisza-Maros sétány nevet viselő pihenőhelyet kitakarították, tájékoztató táblákat helyeztek ki, önkéntesek járőrözésének köszönhetően eltűntek onnan a hajléktalanok is és úgy tűnt, " target="_blank">ismét a természetszeretők kedvelt és karbantartott helye lesz az újszegedi ártér.

Csakhogy az elmúlt hónapokban, amikor az időjárás miatt kevesebb figyelem jut az elsősorban kirándulóhelyként számon tartott területre, ismét komoly problémák adódtak.

Farkas András lapunknak elmondta, most a migránsok után kell takarítania, akiknek száma nagyjából másfél hónappal ezelőtt ugrásszerűen megnőtt ezen a részen.

Valószínűleg Romániából érkeznek a Maros töltésen keresztül, és mielőtt bejönnének a városba, átöltöznek tiszta ruhába és itt szabadulnak meg a felesleges holmijaiktól

– mesélte. Meg is mutatta, mi mindent talált már: sátrakat, hálózsákokat, alsóneműket, szinte újnak tűnő gumicsizmákat és külföldi gyógyszereket is hatalmas mennyiségben hagytak szét maguk után.

Több mint 50 zsáknyi szemetet gyűjtöttem össze utánuk az elmúlt időszakban, de az az igazság, hogy már nem győzöm

– mondta a 70-es éveinek közepén járó férfi, akit immár családja is óvva int attól, hogy ezekhez a holmikhoz hozzányúljon.

Az újszegedi sétányon szabadulnak meg felesleges holmijaiktól a migránsok. Fotó: Kuklis István

– Ezeknek az embereknek sok egészségügyi problémájuk lehet, nincs szükségem arra, hogy valamit összeszedjek – magyarázta.

Farkas András reggelenként és esténként többször lát is migráns csoportokat a sétányon, és azt is tapasztalja, hogy rendszeresen járőröznek a területen a rendőrök. A szeméttel azonban, mint mondta, senki nem foglalkozik.

Azt gondolom, ez már közegészségügyi probléma is, így nem megoldás, ha ottmarad. Jó lenne erre a helyzetre megoldást találni, de nem tudom, kihez fordulhatnék ezzel

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában