Szeged

2021.01.11. 17:45

Nálunk csak mutatóban várható hó

Keddig többször is havazhat megyénkben, néhány centiméternél vastagabb lepel azonban nem alakul ki. A hét közepéig ráadásul napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet. Hétvégén érkezik a hideg: a szibériai eredetű légtömeg meghozza az éjszakai kemény fagyokat.

Munkatársunktól

Szeged, 20210110. Januári hó, havazás. Fotó Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A havazás szerelmesei valószínűleg bosszankodva nézték az elmúlt napok híradásait: míg az ország kisebb nyugati körzeteit napok óta fehér lepel borítja, és a hazai sípályák is tömve voltak a hétvégén, ná­lunk még vasárnap ebédidőben is csak a szürkeség honolt. A hét első felében várható némi szilárd halmazállapotú csapadék, az azonban jó eséllyel ma­­ximum látványnak lesz jó, szánkózásról, nagyobb hóember építéséről továbbra is csak álmodozunk.

Tóth Tamás meteorológus la­punknak elmondta, megyénk a délnyugatról érkező csapadékhullám szélén helyezkedik el, így míg tőlünk délre – például a Román-alföldön, Szerbiában vagy a Vajdaságban – nagyobb hóréteg is kialakulhat, nálunk mindössze néhány centiméternyi várható.

– A több hullámban tapasztalható kisebb hóesés akár keddig tarthat, ez azonban nem hoz jelentős csapadékmennyiséget. Ráadásul mivel napközben néhány fokkal fagypont felett lesz a hőmérséklet, ez el is olvad – mondta el a szakember.

Tóth Tamás hangsúlyozta: még az sem biztos, hogy a me­­gye egész területén kialakul összefüggő hóréteg.

Ahol azonban igen, ott nem szabad elfelejteni, hogy a pár centis hó pont az a mennyiség, amelyet az utakról nehéz eltakarítani, a csúszásveszélyt viszont jelentősen megnöveli.

Fotó: Frank Yvette

– Éppen ezért csak azok in­duljanak útra, akiknek az autóján téligumi van – hívta fel a figyelmet. A következő napok időjárásáról a meteorológus elmondta, a hét közepén szelesebbre fordul az idő.

– A talaj közelében átmenetileg kissé magasabb lesz a hőmérséklet, 3-4 fok körül várható a nappali maximum, és éjszakánként sem lesz kemény fagy. A hétvégén azonban szibériai eredetű légtömeg szivárog be a Kárpát-medencébe, amely szárazabb időt és több napsütést hoz, ugyanakkor éj­­szakánként kemény fagyokat is – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában