2016-ban indította útjára a Hangos Biblia programot

2021.01.25. 13:44

Online konferencia Szent Gellért plébánián az Isteni Ige napján

Határon innen és túl több mint 1300 hívő csatlakozott a Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért plébánia Hangos Biblia programjához. A résztvevők tapasztalataikat, kedvenc bibliai idézeteiket online konferencia keretében osztották meg egymással január 24-én.

Koós Kata

Benyik György, a konferencia egyik szervezője. Archív fotó: Török János

Fotó: Karnok Csaba

Online konferenciát szervezett a szegedi Szent Gellért plébánia a Ferenc pápa által január 24-re meghirdetett Isteni Ige vasárnapján, a Szívek konferenciája címmel.

A tanácskozás során azon római, pécsi, debreceni, szegedi, pozsonyi, komáromi, gyulafehérvári, kolozsvári, valamint szabadkai csoportok koordinátorai osztották meg egymással tapasztalataikat, kedvenc bibliai idézeteiket, akik részt vettek a tarjánvárosi plébánia által öt évvel ezelőtt kezdeményezett, Hangos Biblia programban.

– 2016–2020 között 241 csoportba szerveződve, mintegy 1350 fő olvasta fel az Ó- és Újszövetség szövegét. A felvé­telek a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján elérhetők – tájékoztatott Benyik György, a Szent Gellért-templom plébánosa.

Benyik György, a konferencia egyik szervezője.
Archív fotó: Török János

Az online konferenciát Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület frissen megválasztott püspöke nyitotta meg, aki a 2. Korintusi levélből származó idézetével arra világított rá, hogy ha életünk minden nehézségét Isten szeretetének fényében látjuk, a gondok között is szabadok lehetünk. Bábel Balázs kalocsai érsek hangsúlyozta: Isten országa ott valósul meg, ahol Jézus tanítása szerint élnek. Itt, a Földön kezdődik, de átível az örökkévalóságba.

– Mindent meg kell tenni, hogy bejuthassunk oda. Hogy megkapjuk azt az igazgyöngyöt, amelyért érdemes mindent odaadni – fogalmazott.

A Hangos Biblia program pécsi résztvevőit Nyúl Viktor biblikus tanár képviselte, aki a Szentírás olvasásának, mint a Jézus általi megszólíttatás lehetőségének fontosságát hangsúlyozta. Debrecenből a Svetits Iskola igazgatója, Bártfay Katalin Zsuzsa nővér jelentkezett be, Erdélyt pedig Kovács Gergely, gyulafehérvári érsek képviselte. Mindketten Máté evangéliumából származó idézettel készültek, amelyek révén az isteni gondviselésbe vetett bizalom erejéről vallottak.

A program pozsonyi közösségét Molnár Tamás atya képviselte, aki hangsúlyozta: a járványhelyzet miatt a személyes kapcsolattartás jelentősen megne­hezedett az egymástól távol tevékenykedő magyar, keresztény közösségek számára, ám a szívek mélyén az összetartás szemernyit sem csorbult. A konferencián megszólalt még mások mellett Vecerin Slavko új szabadkai püspök, Martos Levente Balázs, a Pápai Biblikus Bizottság tagja, sőt Akyama Manabu, a japán Tsukuba Egyetem professzora is.

Az online eseményt tíz or­­szágból mintegy ezer néző követte, akiket két alkalommal közös imára hívtak a szervezők: a programot Jézus imájával, a Miatyánkkal nyitották, és Szent Pál Szeretethimnuszával zárták. A 18 külső helyszíni bejátszás között kilenc alkalommal csendült fel a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjainak muzsikája, akik változatos egyházi zenékkel emelték a program fényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában