Minden korosztálynak szerveztek programokat

2021.01.07. 20:00

Sikeres évet zárt a Bökény Népe Egyesület

Az apátfalvi Bökény Népe Egyesület a magyar hagyományokat ápolja. Tagjai színes programokat szerveznek minden korosztály számára, korabeli viseleteket, harcmódokat, érdekes tárgyakat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

Tóth A. Péter

Izgalmas csaták elevenednek meg az apátfalvi hagyományőrzők rendezvényein.

Fotó: Bökény Népe Egyesület

Kalandos volt a Bökény Népe Egyesület számára a 2020-as év, januárban a taggyűlésük még rendben lezajlott, de a szokásos, Beszédes esték elő­adás-sorozatot azonban már csak részben tudták megtartani.

Telt házas előadások

– Két előadást sikerült megszerveznünk, mindkettő jól si­­került. Az apátfalvi Kucsora István és Szibik Géza, a Torda egészségfejlesztő csapatának tagjai a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásáról meséltek. Szó esett a táplálék beltartalmának romlásáról, hiánybetegségről és a hiányzó elemek pótlásának módjáról. Március elején Kerekes Éva „hegymászótanonc” élménybeszámolója lenyűgözött bennünket,

előadása a Himalája Manaslu nevű, 8156 méteres csúcsának megmászásáról szólt

– mondta lapunknak Szalamia János, az egyesület vezetője.

Élvezték a gyerekek

A tavalyi évre pályázati háttérrel íjásztalálkozót és Szent Iván-napi, nyári napfordulós tűzugrást terveztek. A járványhelyzet miatt ezeket el kellett halasztaniuk, de a pályázat lehetővé teszi, hogy idén megtarthassák őket. A hagyományos gasztronapi főzés és az adventi kézműves-foglalkozás is elmaradt, de nyári hagyományőrző gyerektáboruk népszerű volt a legkisebbek körében.

Izgalmas csaták elevenednek meg az apátfalvi hagyományőrzők rendezvényein.

Fotó: Bökény Népe Egyesület

– Az ősmagyar tábort a szigetházban és a lőtéren rendeztük, gazdag és izgalmas programokkal vártuk az általános iskolás gyerekeket. Játékos formában foglalkoztunk velük, nem volt egyszerű feladat hosszabb ideig lekötni a figyelmüket.

A kiskamaszok nagyon évezték az íjászharcot, szivacsos hegyű nyilakkal egyéni és csoportos párbajokat vívhattak.

A Maros-parti „homokhegy” is nagyszerű élmények forrása volt számukra – fogalmazott a hagyományőrző.

Rendbe tették a lőteret

Az apátfalviak régi álma teljesült decemberben, az önkormányzat bekerítette a lőteret. „Törzshelyüket” több mint tíz éve használják versenyzésre, edzésre és találkozók szervezésére, sajnos ismeretlenek több alkalommal használták törmeléklerakónak a félreeső helyet. A közelmúltban drótkerítéssel zárták körbe a területet, és a kapura lakat került, ettől azt remélik, hogy a szemetelés is megszűnik. Tavasszal jöhet a tereprendezés és a további fejlesztések, így igazán élhetővé, hasznossá válhat a terület mind a csapat, mind az odalátogatók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában