Végkiárusítás a Cserepes sori piacon

2021.01.30. 11:04

Hétfőn egyeztetne Szabó Bálint Botka Lászlóval – fotók

Még reménykedhetünk, bár Szegeden a Cserepes sori piac hivatalosan február 1-vel bezár, de Szabó Bálint független önkormányzati képviselő ebbe nem nyugszik bele. A piacon tartott sajtótájékoztatóján hétfőn reggel 8 órára megbeszélésre, egyeztetésre invitálta Botka László polgármestert. Amennyiben másnap, kedden nem nyit ki a piac a városházához hirdetett demonstrációt.

delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Hatalmas tömeg volt ma Szegeden a Cserepes sori piacon, árusok és vevők egymásra találtak. Az eladók közül többen mondták: évtizedek óta ebből élnek, vagy éppen nyugdíj és fizetés kiegészítést jelent számukra a piaci bevétel. Tulajdonképpen a bezárással munkahelyek szűnnek meg. A vevők pedig itt vásárolhattak a legolcsóbban, de akadnak családok, akiknek ez állandó szombati, vasárnapi programot jelentett, lángossal, kávéval, üdítővel, sörrel, az ismerősökkel való találkozással.

Árusok és vevők

- Tíz éve, mióta árulok, legalább 1 millió forintot hagytam itt bérleti díjként – közölte a 80 éves Puskás Vilmosné Mária, aki használt, de jó állapotú ruhákat, maga készítette párnákat, babákat kínált. Papp Károlyné Zsuzsa 1988 óta árul – főként ruhákat, fehérneműket -, elmondta: ha megszűnik a piac, kénytelenek lesz máshová vásárokba járni, nem hagyhatja abba, ebből él a család, melyből többen is dolgoznak, segítenek neki a vállalkozásban. Egy kínai eladó arra panaszkodott: neki ez a munkahelye, nem tud mihez kezdeni, ha bezár a piac, áruját sem tudja hova tenni, pedig hétfőn már pakolniuk kell. – Szakadjanak meg, akik ezt kitalálták és a megszüntetés mellett döntöttek!- fakadt ki Szilveszter, aki évtizedek óta jár vásárolni, kikapcsolódni a Cserepes sorra.

Üzenet

Amíg az árusok és a vásárlók alkudoztak, és mérgelődtek a kialakult helyzet miatt, Szabó Bálint független önkormányzati képviselő sajtótájékoztatót tartott a hátsó főbejáratnál. – Botka László polgármester a járványhelyzet miatt egyszemélyi döntést hozott a bezárásról, amit vasárnap délután meg akarnak tenni. Ezt veszélyhelyzetben, gazdasági válság idején nem teheti meg a városvezetés, több száz munkahely, családok bevételi forrása szűnne meg. Nem hagyjuk! A legsötétebb kommunizmusban sem történhetett meg, hogy egyetlen ember határozzon százak sorsáról, jövőjéről, megélhetéséről – jelentette ki a képviselő a Mindenki Szegedért Mozgalom nevében is.

Azt mondta: azzal indokolják a döntést, hogy a piacot üzemeltető kft. deficites. – Ez hazugság. A rendszerváltástól eltelt 30 év során, a tavalyi koronavírusos esztendőt leszámítva, csak 2015-ben és 2019-ben volt veszteséges. Ha mégis megtörténik a bezárás, akkor lehet, hogy én nem maradok képviselő, de a polgármester sem marad polgármester, nem lesz maradása, megbukik – közölte Szabó, hozzátéve: ez nem politikai csatározás, pártok felett álló, a szegedi közösséget érintő ügy.

Találkozó, egyeztetés

Szabó Bálint hétfőn reggel 8 órára, a városházára invitálja Botka Lászlót egyeztetésre – ő ott lesz, jelentette ki -, hogy találkozzanak és konstruktívan beszélgessenek a piac sorsáról, további működtetéséről, hogy legalább a járvány, a veszélyhelyzet ideje alatt üzemelhessen. Mert szerinte, ha zárt terű bevásárlóközpontok nyitva tarthatnak, akkor a szabadban lévő piac, Szeged legnagyobb szupermarkete is nyugodtan működhet a koronavírus alatt a szabályok betartásával.

- Akármi is történjen, a Cserepes sori piac nemcsak volt és van, lesz is – szögezte le Szabó Bálint. Azzal folytatta: – Felszólítom a polgármestert és az önkormányzati képviselőket, álljunk ki a piac, az emberek mellett. Amennyiben a hétfői szünnap után kedden reggel nem nyit ki, „elszabadul a pokol, háború lesz” és mi a városházát „zárjuk be”, ott demonstrálunk. Mert ez a piac addig fog működni, amíg igény van rá. És az van. Emellett Rácz Attilát, a Cserepes Sori Piac kft. egykori vezetőjét – korábban a bezárás az ő ötlete volt – és a polgármestert feljelentem hűtlen és hanyag kezelés miatt – ígérte Szabó Bálint.

Döntés

A járványügyi veszélyhelyzetben a lejáró bérleti szerződések automatikusan meghosszabbodnak, ezért a Mindenki Szegedért Mozgalom szerint az önkormányzat, a polgármester bezárásra vonatkozó döntést nem hozhatott volna. Ezt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is hasonlóan látja, ítéli meg. Ezzel ellentétesen kiadtak egy közleményt – mint arról csütörtöki lapszámunkban hírt adtunk -, hogy a híreszteléssel ellentétben a piac január 31-én, vagyis vasárnap végleg bezár. Február 1-től a piacra kizárólag a korábban szerződéssel rendelkező bérlők, illetve kereskedők léphetnek be, de csak azért, hogy összepakoljanak és elvigyék a holmijukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában