Szeged

2021.01.28. 16:31

Szemétlerakónak nézik az alsóvárosi csatornát

Bár lenne hová leadni a hulladékot, sok zöldterületet néznek szeméttelepnek a szegediek. Rendszeresen így jár az alsóvárosi temető és a Pick gyár közötti vízelvezető is – a Szegedi Vízmű Zrt. szakemberei felmérték a hulladék mennyiségét, hamarosan elszállítják.

Farkas Judit

Szeged – 2021.01.27. Illegális szemétlerakónak használják a vízelvezető csatornát a Szajáni utcánál. Képen: Gaz és a nád mellé öntik a hulladékot is. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotós: Karnok Csaba

Szegedet hulladékudvarok veszik körül, de ez mit sem zavarja az embereket az " target="_blank">elhagyatottabb zöldterületek szemétteleppé alakításában. Az alsóvárosi temető és a Pick gyár közti vízgyűjtő csatornába is beleborítják a felesleget – ez visszatérő lakossági panasz. A Majdáni sor és Szajáni utca sarkánál tűnik el a csatorna a föld alatt, hogy a Horgosi út és a vasúti töltés alatt átfolyva a Holt-Tiszába juttassa az Alsó- és Móravároson összegyűlt esővizet. Van, aki már a korlátnál lerakja a mocskát. Az illegális hulladékot hiába takarítják el, érkezik az utánpótlás. 2014-ben nyilatkozta lapunknak egy közelben lakó férfi, hogy a temetőbe érkező autók sofőrjei hozzák ide a szemetet a csomagtartójukban.

Évek óta szemétlerakónak használják az alsóvárosi temető és a Pick közti csatornát. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi záportározók, csatornák a Szegedi Vízmű Zrt. kezelésében állnak. Érdeklődtünk, találkoztak-e a problémával. Kiderült: a Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltetési területén több helyen is rendszeresen előfordul, hogy illegális hulladékot raknak le a csatornába. A lehetőségek azonban mind anyagiakban, mind munkaerő kapcsán korlátozottak. Nem tudnak őrt állítani minden egyes vízelvezetőhöz, víztározóhoz, egyéb műtárgyakhoz.

– Mivel nem vagyunk hatóság, a szemetelőket büntetni nincs lehetőségünk, az illegális szemetelők így szabadon „garázdálkodhatnak”. Tapasztalataink szerint a fogyasztói kultúra sajnos nem pozitív irányban változik

– áll a társaság válaszában. A Vízmű feladata a vízelvezető csatornáknál az üzemszerű működés fenntartása, a vízgyűjtő és vízelvezető funkció biztosítása, ezért ezeket meghatározott ütemterv szerint ellenőrzik bizonyos időközönként – vagy bejelentés alapján. Ha tudomást szereznek az illegális szemétlerakásról, a hulladékot eltávolítják. Január 27-én a szakemberek szemlét tartottak a jelzett csatornaszakasznál, felmérték a felhalmozódott mennyiséget. A szemetet hamarosan elszállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában