Helyi közélet

2021.01.04. 08:44

Újraindul az ingyenes európai vonatbérlet

 – A koronavírus-járvány után 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – mondta Ujhelyi István.

Munkatársunktól

Elkészült, s kedden (július 30-án) országos sajtónyilvánosság előtt is bemutatták a MÁV-Start Zrt. első húsz, saját forrásból gyártott, nemzetközi forgalomra alkalmas, újgenerációs InterCity (IC+)-kocsiját a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen, közismertebb nevén a MÁV Járműjavítóban 20190730 Szeged Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

Az eu­­rópai parlament képviselője hangsúlyozta, az elmúlt években több száz magyar is élt a lehetőséggel, a hazánkban elérhető „kvótára” csaknem tízszeres volt a túljelentkezés.

Eddig több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett, közülük 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.

A politikus kiemelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben bővíteni tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, ebben már külön sort kapott a DiscoverEU program. Megjegyezte, hogy a program sikerében fontos segítséget jelentett Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is.

Ujhelyi régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy hazánk csatlakozzon az uniós kezdeményezéshez, és állami költségvetésből biztosítsák a 18. életévüket betöltők ingyenes vonatbérletét, ami 9 milliárd forintba kerülne évente. Néhány önkormányzat már saját költségvetéséből vásárolt bérleteket a helyi fiataloknak – például Ajka és Veszprém. Utóbbiban egymillió forint értékben vásároltak bérleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában