30 éves rekord dőlt meg

2021.02.13. 10:28

A járvány sem szegte kedvét a házasodni szándékozó fiataloknak

Bár a lakodalmas szokásokat átformálta a világjárvány, a házasságkötési kedvet mégsem tudta megtörni a pandémia. A KSH adatai szerint Csongrád-Csanád megyében tavaly háromszázzal több esküvő volt, mint 2019-ben. Többen már a 2022-es lagzit tervezik, mert ismét értékké vált házasságban élni.

Kiss Anna

Csongrád-Csanád megyében 2908 pár mondta ki a boldogító igent 2020-ban. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A tavalyi házasságkötésekben a nagy régiók között a Dunántúl vezet 20 ezer 384-gyel, míg a régiók között az Észak-Alföld nyert 11 ezer 12-vel, de az utóbbi kategóriában rögtön ott áll a dobogó második fokán a Dél-Alföld 9221-gyel – ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Beérett a csok

Az országos összesítésből jól látszik, hogy az esküvőknek a koronavírus-járvány sem tudta útját állni, hiszen míg 2019-ben 65 ezer 268 pár mondta ki a boldogító igent, addig 2020-ban már 67 ezer 301-en döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket. Kiderült, ez a növekedés 33 éves rekordnak számít.

Csongrád-Csanád megyében 2908 pár mondta ki a boldogító igent 2020-ban.
Archív Fotó: Karnok Csaba

A növekvő tendencia me­­gyénkre is vonatkozik, tavaly háromszázzal több, összesen 2908 házasságkötés volt, mint 2019-ben, amikor 2606 lakodalmat tartottak. Ez azt jelenti, hogy 1000 főből több mint 7 személynek volt esküvője 2020-ban. A növekvő tendenciát egyébként nagy valószínűséggel a 2019-ben beindult, házasságkötéseket támogató kormányzati intézkedések ered­­ményezik, mint például a családi otthonteremtési kedvezmények.

A párok találékonyak

Ugyanakkor azt is látni, hogy a tavaly tavasszal Magyarországra is megérkező koronavírus miatt hozott intézkedések és lezárások a lakodalmakat is jelentősen korlátozták. A házasodási kedv is alábbhagyott a második negyedévben, az országos karantén idején, de utána fokozatosan növekedett. Olyannyira, hogy a harmadik negyedévben volt a legtöbb házasságkötés tavaly, az emelkedésben az észak-alföldi és a dél-alföldi régió volt a legaktívabb.

Csongrád-Csanád megyében 2908 pár mondta ki a boldogító igent 2020-ban.
Archív Fotó: Karnok Csaba

Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a párok megtanulták az intézkedésekhez formálni a nagy napot. Az éj­féli svédasztalból nyolc órai vacsora lett, a menyasszonytánc elmaradt, a tortát pedig hatkor vágták fel, miután szeptember 21. után este 11 órától nem lehetett rendezvényeken részt venni, és a vendéglátóüzleteket is be kellett zárni.

Esküvőboom várható

Korábban Zsurka Péter, a Tisza River Étterem- és Rendezvényhajó tulajdonosa lapunknak azt mondta, hogy a magyar la­­kodalmas hagyományokat háttérbe szorította a vírus.

A pároknak kompromisszumot kellett kötniük azért, hogy meg tudják tartani az esküvőt. Lapunknak arról is beszélt, hogy sokan már tavaly elkezdték a lakodalmuk tervezését, szervezését, de nem 2021-re, hanem 2022-re tették az időpontot, mert akkor már biztosan nem kell korlátozásokkal számolniuk.

Az éjféli svédasztalból nyolc órai vacsora lett, a menyasszonytánc elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában