Megyei összefoglaló

2021.02.25. 18:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek – fotók

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjetek. Mások mellett Juhász Tünde kormánymegbízott, Csongrád polgármestere, a szegedi Fidesz és KDNP és Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya is megemlékezett tegnap az áldozatokról.

Munkatársainktól

A Rákosi-korszakban és 1956 után nem csak azok voltak áldozatai a rendszernek, akiket kivégeztek, vagy hosszú börtönévekkel büntettek, hanem azok is, akiket elbocsátottak munkahelyükről, vagy nem engedtek továbbtanulni. Rájuk is emlékezünk – mondta Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megye kormánymegbízottja a kormányhivatal hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban.

Haág Zalán, a szegedi KDNP frakcióvezetője tegnap reggel koszorúzott a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékművénél. Szerinte beszélni, emlékezni szükséges a városban, ahol '56 szikrája kipattant, és amely „Pol Pot megye” székhelye volt.

A Szegedi Fidesz is koszorúzott az emléknapon. Közleményükben azt írták, hogy a kommunizmus világszerte csaknem százmillió ember életét követelte, de a kommunizmus áldozatainak emléknapján nemcsak rájuk emlékezünk, hanem mindazokra, akiket megfosztottak tulajdonuktól, otthonuktól, családjuktól, szabadságuktól vagy emberi méltóságuktól. Emlékezünk azokra is, akiket börtönbe zártak, megkínoztak, vagy névtelenül tűntek el a rendszer süllyesztőjében. A magyar emberek a saját bőrükön tapasztalták meg a kommunizmus pusztítását, ezért az áldozatokra való emlékezés mellett kötelességünk ma is szembeszállni az önkény minden formájával. Ma is ragaszkodunk ahhoz, hogy saját dolgainkról mi magunk dönthessünk – fogalmaztak.

 

Idén is táblát és mécseseket helyezett el az Emlékpont ablakában Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya, így emlékezett a kommunizmus áldozataira Hódmezővásárhelyen. Arra buzdított mindenkit, hogy mivel Hódmezővásárhelyen már évek óta nincs központi rendezvény, mindenki otthon, a családjában emlékezzen a kommunista diktatúrák által bebörtönzött és kényszermunkára hurcolt, vagy ártatlanul kivégzett embertársainkra.

Csendes megemlékezést tartottak a temetői kopjafánál a kommunizmus áldozatai emléke előtt tisztelegve Csongrádon. A járványügyi helyzetre való tekintettel a képviselő-testület tagjai, a pártok és civil szervezetek képviselői kora délután helyezték el az emlékezés koszorúit és mécseseit, a megemlékezők pedig késő délután. A megemlékezést követően Bedő Tamás polgármester elmondta, ezen a napon nem csak a kommunista diktatúrákban elhunytakra emlékezünk, áldozatok voltak azok is, akiket vallása, valamilyen csoporthoz tartozása vagy származása miatt jogaikban korlátozták, üldözték.

1947-ben ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a szovjetek. Február 25-ét 2000-ben nyilvánították a kommunizmus áldozatainak emléknapjává.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában