Lassan itt a jó idő

2021.02.28. 12:00

Nem kell elkapkodni a gumicserét

Februárban egyszerre tapasztalhattuk meg a dermesztő fagyokat és a tavasz melegségét. Még korán van lecserélni a téligumikat nyárira, ugyanakkor nem árt, ha jó előre kérünk időpontot a márkaszervizbe. És akkor már ne csak abroncscserére, hanem egy átfogó tavaszi felkészítésre is.

Kovács András

2020.10.28. Szeged Marso gumiszervíz téli és nyári gumi csere fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: Torok Janos

– Általában már március első napjaiban elkezdődik nálunk a téligumik lecserélése

– mondta Simon Péter. A Duna Autó mű­­szaki igazgatója hozzátette, mindig felhívják ügyfeleik figyelmét arra, tartsák fenn a téliabroncsokat egészen addig, amíg a napi átlaghőmérséklet nem emelkedik 7 Celsius-fok fölé. Ma és holnap ez bőven teljesül, de vasárnaptól keddig hajnalban akár még fagyhat is.

A 30 napos időjárás-előrejelzés szerint arra nem kell számítani, hogy havazás bénítja meg az országot, mint történt az 8 éve március közepén – ki ne emlékezne az SMS-re: „Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe”.

Azóta " target="_blank" rel="noopener noreferrer">március 15. egy kicsit lélektani határnak számít. A tavaszi reggeleken és estéken még mindig lehűlhet annyira a hőmérséklet, amihez a téligumi több biztonságot nyújthat, így a gumicsere még várhat.

Nincs ökölszabály

– Az viszont semmiképp sem követendő példa, hogy teljesen elhalasztjuk a cserét, és nyáron is a hidegebb időre alkalmas ab­­roncsokkal autózunk. Ilyenkor nemcsak gyorsabban kopik el a futófelület, hanem csökken gépkocsink stabilitása, megnövekszik a fékút, valamint zajosabb lesz a gördülés is. Nem jó az a magyar szokás, hogy kiselejtezés előtt nyáron utoljára még „lejárja” a téliabroncsot a sofőr.

Gumicsere gumiszervízben
Fotó: Török János

A használat mértéke, valamint a gumik kémiai összetételének változása egyaránt hatással van az abroncsok élettartamára. Igaz, nincs ökölszabály arra, hogy a gyártástól számítva hány évig ajánlatos egy-egy garnitúrát használni, de azért a 8-10 éves darabok már biztosan cserére érettek.

Téliguminál 3-4 szezon után már messze nem olyan biztonságos a használatuk, mint új korukban.

A gumicsere után hol és hogyan érdemes tá­rolni a leszerelt abroncsokat? Mindenképp hűvös, száraz és fénytől védett helyet keressünk nekik, mivel a hő, a nedvesség és a közvetlen napfény meggyorsíthatja az anyaguk elöregedését. A gumikat állítva pakoljuk el, felnire szerelve – és ez az igazi –, azonban egymásra fektetve tároljuk őket.

Só és egyéb kemikália

Nemcsak az abroncsok, a kocsi egyéb alkatrészei is megérdemlik a tavaszi frissítést, hiszen télen rengeteg külső, viszontagságos hatás éri autónkat.

Végezzünk alapos alvázmosást a tavasz beköszöntével!

A só és egyéb kemikália ugyanis a karosszérián és az alvázon is komoly károkat tud okozni, gyorsabb a rozsdásodás – még az ilyen „semmi” tél után is. Ellenőrizzük, nem történt-e fi­­zikai sérülés, elhasználódás a futóműalkatrészekben, a kipufogórendszerben vagy az alvázon futó csövekben, vezetékekben!

Tél végén érdemes alulról is alaposan lemosni az autót. Fotó: Török János

Autófertőtlenítés

Tisztíttassuk ki, fertőtlenítsük a légkondicionáló berendezést, és ha szükséges, cseréltessük ki a pollenszűrőt! A klíma nem csak komfortérzetünk miatt fontos, a hőmérséklet koncentrálóképességünkre is hatással van, ezáltal pedig a biztonságos vezetésre is. Autónk klímája a nedves, nehezen hozzáférhető elemek miatt a mikroorganizmusok, baktériumok melegágya lehet, arról nem is beszélve, hogy a járványügyi helyzetben a teljes autófertőtlenítés is nagyon hasznos.

Ellenőriztessük a hűtőrendszert, és ha szükséges, pótoljuk a hiányzó folyadékot! Fontos, hogy tökéletesen működjön, véletlenül se szivárogjon, és ezzel ne okozzon műszaki problémát járművünkben a nyári forróságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában