2023 év végére lesz kész

2021.02.11. 09:48

Holt-Tisza-projekt: Változott a helyszín

Víztelenítési problémák léptek fel a keleti ágban, így máshol készült el a keverőtér, ahol a PILOT teszteket végzik. Az Ativizig vezetője kiemelte, ez a kármentesítés végső határidején nem módosít, a víztelenítés lehetőségeit pedig tovább vizsgálják.

Farkas Judit

20210205 Szeged Holt-Tisza Szeged Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

Aggódó olvasónk juttatta el la­punkhoz a zöldhatósági végzés részletét, ami szerint módosul­­na a Gyálai Holt-Tisza rekultivációját megelőző PILOT teszt műszaki tartalma. Víztelenítési problémák jelentkeztek az eredeti helyszínen, ahol a prizmákat megépíteni tervezték, ezért változik az iszapkezelés helyszíne, a kitermelés mennyisége.

A keleti mederágból a tervezett 1000 köbméter szennyezett iszap mellett még 1400-at termelnek ki, amit a középszigeti rész nyugati mederágában helyeznek el.

Feltettük kérdéseinket az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak: többek között arra voltunk kiváncsiak, hogy változik-e a befejezés határideje, illetve hogy okoz-e a tervezett változás fokozott szaghatást.

Holt-Tisza – új helyszín kell

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója lapunk kérdésére kifejtette: A „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” projekt PILOT beavatkozásának helyszínéül a Feketevíz déli, 17+800 és 18+100 csatornakilométer szelvények közötti, károsodott szakaszát vá­­lasztották ki. Ez a mederszakasz állami tulajdonban van, a lakóövezettől relatív távol, elegendő hely áll rendelkezésre a kezeléshez és az ártalmatlanított iszap elhelyezéséhez.

A Fehérpart horgászparadicsom, de a Feketevíz még messze van ettől. Fotó: Török János

Egy középsziget nyugati és keleti ágra különíti. Tavaly decemberre kitermelték az 1000 köbméter kezelendő iszapot, kialakították a tározó- és keverőteret, abban deponálták az iszapot. A keleti ágban azonban kiderült, hogy a mederfenék áteresztő­képességben változékony, bizonyos szakaszokon homokosabb vízelvezető rétegek is jelen vannak. Olyan helyszínt kellett ki­­választani, ahol a felsorolt problémák nem jelentkeznek, megfelel az alapfeltételeknek, és nem okoz számottevő környezetterhelést az ott végzett tevékenység. Ez a mederben lévő osztósziget lett, ami a nyugati és keleti ágat egymástól elválasztja.

Vízteleníteni így is kell

A keleti ágban tovább vizsgálják a megfelelő víztelenítés technológiáját. Olyan műszaki megoldást választanak, ami a talajvíz mozgását is kezelni tudja, és biztonságosan alkalmazható a teljes kármentesítésnél. A vizsgálatok miatt termelnek ki további 1400 köbméter iszapot. Először ideiglenesen a nyugati ágban tárolják agrofólia védelem mellett, letakarva. Később nádszövet takarással és speciális, HDPE fóliavédelemmel helyezik el a homogenizáló térben, ami a biodegradációs tesztek elvégzése után kiürül.

Zajlik a Pilot-mintavétel (az iszapot szedik ki) Hattyas-telepen a Holt-Tiszánál.
Fotó: Frank Yvette

Vizsgálták a szaghatást

A módosítás engedélyeztetési eljárása során új levegővédelmi tervfejezet is készült, vizsgálták töbek között a bűz és az egyéb levegőterhelés hatásait is. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya engedélyt adott a módosított PILOT tervre.

A módosítás a projekt befejezése szempontjából nem je­lent változást

– tudtuk meg az Ativizig igazgatójától. Kozák Péter elmondta, a teljes holtágszakasz kármentesítésének a határideje továbbra is 2023 év vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában