Még ebben a hónapban kinyit

2021.02.02. 14:15

Így néz ki belülről a Tiszavirág Sportuszoda – Fotók

Elkészült, és már szinte minden engedély megvan, úgyhogy megmutatták milyen lett a szegedi Tiszavirág Sportuszoda. Az új sportcentrum nagyon jól néz ki, és tényleg minden igényt kielégíthet. Az első egy szerb-magyar vízilabdameccs lesz, még ebben a hónapban.

Suki Zoltán

Minden igényt kielégít az új sportuszoda – Fotó: Frank Yvette

Egy egy hónapos folyamat után lezárult a műszaki átadás-átvétel, és miután mindent rendben találtak, tehát teljesen elkészült a Tiszavirág uszoda, aminek kedden a használatbavételi engedélye is megérkezett

– mondta a sportközpont bejárásán kedden Botka László. A szegedi polgármester szerint még a vízjogi engedélyre várnak, de ez is napokon belül megérkezik.

Az új uszodát a járványhelyzet miatt egyelőre csak a versenysportolók használhatják. A szegedi vízilabdások és búvárúszók is sportolhatnak már a napokban.

A nagymedencét 2800 köbméter vízzel lehet feltölteni. Fotó: Frank Yvette

Az uszodát a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzemelteti, ahol felvették és betanították a dolgozókat, és amint vége a járványhelyzetnek, már másnap a nagyközönség is birtokba veheti.

Az eseményen jelen volt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség kétszeres olimpiai bajnok elnöke, és Molnár Tamás, a szövetség háromszoros olimpiai bajnok alelnöke is. Vári Attila azt mondta, hogy az első vízilabda-mérkőzést a magyar és a szerb válogatott vívja majd, de ezt egyelőre – ugyancsak a járvány miatt – csak a televízióban közvetítik. Az elnök hozzátette, hogy az intézményt megtöltik tartalommal, és azt reméli, hogy az uszoda több emberöltőre megoldja az utánpótlás-nevelést.

A négyszintes és 13,5 ezer négyzetméteres uszodában van egy 25-ször 15 méteres bemelegítő medence, egy 20-szor 12,5 méteres tanmedence és egy külső-belső lazítómedence is.

A kormányzati forrásból épült komplexumot a városlakók nevezték el. Összesen 128-an küldtek javaslatot, ezekből választott ki 5 nevet a sportbizottság, végül pedig internetes és levélalapú szavazással dőlt el, hogy Tiszavirág lesz a sportuszoda, ami 16 milliárd forintból, a Modern Városok programban jön létre.

Bartók Csaba, a program szegedi koordinátora korábban lapunknak beszélt arról, hogy a vizes sportok népszerűsége is egyre jobban visszaesik a városban, hiszen még szabadstrand sincs, az úszáshoz és annak oktatásához pedig egyre kisebb vízfelület áll rendelkezésre. Ezért fontos, hogy a sportuszoda megépült kormányzati pénzből, hiszen itt megfelelő feltételeket biztosítanak a sportolóknak – tette hozzá. Bartók bízik abban, hogy az új komplexum által újra fellendül majd a vízi sportok iránti érdeklődés.

Az építéskor összesen 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 12 ezer köbméter betont, 1700 tonna betonacélt és 540 tonna acélszerkezetet használtak fel. A homlokzatra 3 ezer négyzetméter üveg került.

A nagymedencét 2800 köbméter vízzel lehet feltölteni, aminek a végében egy húsz négyzetméteres kijelző mutatja az eredményeket. Az 1169 embert befogadó létesítményben országos és nemzetközi versenyeket is lehet rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában