A megelőzésen, az oltások és a kötelező mikrocsip árán nem érdemes spórolni a gazdáknak

2021.02.04. 19:25

Mennyibe kerül a kutyatartás?

Évről évre nehezebben megítélhető, minimálisan mennyibe kerül egy kutya tartása és főleg, hogy hol az észszerű határ. Az biztos, hogy a kötelező és megelőző oltások, a a paraziták elleni védekezés, illetve a kötelező mikrocsip költsége nem megspórolható. 

T. Sz.

20200429 Szeged Belvárosi életkép április 29.-én. Képen: kutya plüssmajommal a szájában sétál. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A kölyökkutyák kezdő, részben kötelező, illetve ajánlott oltásokból álló sorozata a felelős kutyatartás alapja: a 6-8, illetve 8-10 hetes korban beadott kombinált oltások fertőző betegségektől védenek. Egyéves koráig még kétszer is­­métlik a kombinált, majd a veszettség elleni vakcinát; utóbbi ismétlése évente kötelező. Ezek ára orvosonként 3 és 6 ezer forint között változhat alkalmanként. A kiskutyáknál fontos az oltások előtt legalább háromszori féreghajtás széles spektrumú gyógyszerrel. A kutya méretétől függően ez körülbelül 500 forintos tétel.

Kullancs, szívféreg

A mikrocsip 2013 óta kötelező négy hónapos kortól, költsége 3500 és 5000 forint közötti. Az állatorvosi vizsgálati díj átlagosan 4-6 ezer forint. Korábban főként a kullancs elleni kezelés volt a legfontosabb oltások melletti extra: a havonta adható egy-két ezer forintos, külsőleges cseppektől kezdve egészen a 8-10 ezerért kapható, de legalább egy teljes szezonra védettséget adó nyakörvekig. Ám mostanra a 2009-től folyamatosan terjedő szívféreg is rettegett ellenség. A vizsgálati díj 3-6 ezer forint lehet, a csakis friss, negatív teszt után adható megelőző szer pedig hozzávetőlegesen 1300-1500 forinttól kezdődik. Kaphatóak összevont, egyszerre szív-, bél és bőrférgesség, bolha és kullancs elleni készítmények. Ez szintén a kutya méretétől függően 3-5 ezer forint havonta, és a klímaváltozással, az enyhe telekkel sajnos egyre hosszabb ideig szükségesek.

Költséges a kezelés

A fertőzött kutyák kíméletes ke­­zelése hosszadalmas és költséges: havonta adagolt lárvaölő szerekkel 6-8 hónapig, akár egy évig is eltarthat, a költsége meghaladhatja a százezer forintot.

Tápok: a bőség zavara

A kutya táplálásának ésszerű kereteit szintén nehéz eltalálni, hiszen a színes, szagos, tartósított, kilónként pár száz forintért kapható, illetve a sokat ígérő, akár két-három ezerért megvehető prémium száraztápok között nem könnyű eligazodni. Egy minőségibb, kilónként 1400 forintért kapható eledelből egy közepes termetű kutyánál átlagosan 25 deka fogy naponta. A hasonló méretű négylábúak kozmetikáztatása fürdetéssel együtt átlagosan 4-6 ezer forintba ke­­rül alkalmanként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában