A Magyar Közút felkészült a zord időre

2021.02.11. 08:00

Ónos eső és havazás

Az előrejelzések szerint sarkvidéki lehűlés és csapadék várható, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitásával az utak tisztítására és csúszásmentesítésére.

delmagyar.hu

Hókotró a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dabasi telephelyén 2019. január 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt (archív fotó)

Több megyére narancssárga riasztás van érvényben. Csongrád-Csanádban havazásra és erős széllökésekre lehet számítani.

Ónos eső:

Az előrejelzések alapján a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre, de citromsárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan is.

Havazás:

A legfrissebb érvényben lévő figyelmeztetések alapján elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható nagyobb mennyiségű havazás.

Széllökések:

Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye kivételével valamennyi megyében legalább 70 km/órás széllökések várhatóak. Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár 90 km/óra vagy a feletti viharos szél is jöhet a frontokkal együtt.

Hófúvások:

Ahol egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is várhatóak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével ilyen jelenség bármelyik megyében kialakulhat. Mivel a legerősebb széllökések Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóak, ezért ezekre a térségekre már narancssárga riasztás van érvényben.

Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére, elérhetőségeik megtalálhatóak az előbbi weboldalon.

 

– Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ónos eső idején a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is le tudja mosni az intenzívebb csapadék, míg hófúvások idején a munkagépek hiába takarítják le a burkolatról a havat, a nagy erejű széllökések azt folyamatosan és azonnal vissza tudják hordani az úttestre. Ezért hatékonyan csak a szél és az ónos eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért. Ezért a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, valamennyi humán- és gépi erőforrásának bevonásával, 3300 fővel, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, 0-24 órában a szükséges beavatkozásokat – írta a Magyar Közút Zrt.

A téli üzemeltetésről a társaság következő videójában további hasznos információkat tudhatnak meg a közlekedők:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában